Stancija St Antonio d.o.o.


Stancija San Antonio je osnovana 2008. godine, a 2009. su posađene prve masline.
Obrađujemo 7000 maslina sorta Buža, Karbonaca, Bjelica, Leccino, Pendolino...
Maslinici su smješteni na cca 100 metara nadmorske visine cca 800 metara udaljeni od mora.
Ta tim mjestima su bili maslinici iz doba Rimljana i još prije u dobu Etruščana.
Rimski vojni generali i glavešine su na tom području dobivali zemlju u površini od cca 50 hektara (710*710 m) zvali su ih centurije ili centurijacije. Svaka centurija je bila omeđena sa cestom tako da na području od Žminja do Valture imamo rimske centurijacije. Preko naših maslinika idu te ceste, neposredno blizu se nalaze ruševne rimske vile, crkve, lokve... Granice centurijacija se najbolje vide na google earth-u.
Masline rastu između 20-45 paralele, mi smo na 45-oj. Na visinama, ne višima, od 250 metara.
Svaka naša maslina ima navodnjavanje kap na kap.
Kad smo zakupili maslinike bili su zapušteni, stara i opožarena stabla smo ispilili do zemlje i nakon dvije godine su izrasle mladice, te mladice su iskopane skupa sa korijenom, od jednog velikog korijena možemo napraviti do 8 novih mladica. Takav način uzgoja mladica je iznimno važan jer smo tako zadržali autohtone sorte maslina koje su generacijama rasle na ovom području. Takve masline su prilagođene ovom podneblju, promjenama temperature noć/dan (u Vodnjanu često ljeti zna danju biti i 32 stupnja, a noću samo 12 stupnjeva), otpornije su na bolesti i nametnike sa ovog područja i daju najbolje rezultate u rodu i kvaliteti maslinovog ulja.
Imamo cca 3000 maslina koje smo napravili od starih stabla autohtonih sorti.
To su Buža i Karbonaca, u žargonu zovu se cokere ili cokerice (cok = panj).

2018. godine osvojili smo 5 zlatnih nagrada u Zagrebu, gdje smo i proglašeni najboljom uljarom natjecanja. U Splitu smo osvojili 5 zlatnih nagrada, također 2018. Godine. Ta ulja sad imamo u ponudi.
Godine 2014. smo otvorili uljaru i od tada prerađujemo masline za sebe i druge.
Naša uljara je jedina u Istri koja posjeduje novo postrojenje. Ovakav tip (nivo) uljare možete naći još na 5 mjesta u Europi. Proizvodimo isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje (EDMU).
EDMU se dobiva isključivo mehaničkim postupcima na temperaturi ne većoj od 27°C.
Naša uljara iskorištava kompletan plod masline i ništa se ne baca!
Od mesa i ljuske radimo humus – gnojivo, košticu izdvajamo za grijanje (pelet), vodeni dio isušujemo i isto radimo gnojivo. Košticu bi voljeli nekome prodati.
Na taj način zaokružujemo kompletan ekološki ciklus prerade gdje nemamo otpada jer sve ponovno
koristimo. Uljara na sat preradi do 2000 kg maslina. S novom tehnologijom dobivamo prirodnu žuto - zelenu boju ulja, više polifenola i čišće ulje koje će duže trajati.
Na 2000 litara ulja imamo cca 5 litara taloga i 1 dcl vode, dok stara postrojenja imaju do 30% taloga i vode.
Naša ulja se nakon prerade obavezno filtriraju i stavljaju u bačve bez kisika (ispunjene su dušikom). Takva ulja imaju rok trajanja od 2 godine. Inače su ulja nakon 10 mjeseci užegla i nejestiva.
Sva ulja nakon prerade filtriramo i na taj način gotovo u potpunosti eliminiramo prisustvo taloga i produžujemo rok trajanja maslinovog ulja.

U uljima su najbitniji polifenoli.
Polifenoli su antioksidansi koje osjetimo kad mirišemo ulje i onaj okus grebanja u grlu kad ga pijemo. EDMU ne smije imati više od 0,80 slobodnih masnih kiselina (SMK)
Naša ulja imaju između 0,15-0,20 odnosno 4-6 puta manje od dozvoljenog maximuma SMK! Ogromna većina ulja koja se kupuju u dućanima nema naznačeno koliko ima SMK nego napišu da ima manje od 0,8, a ustvari to je negdje oko 0,7.
Imamo dvije vrste ulja u 5 različitih ukusa.
Prva vrsta su monosorte: Istarska Bjelica, Buža ženska Vodnjanska, Karbonaca i Leccino.
Monosorte znače da je brana svaka sorta zasebno i kao takva je prerađena i skladištena.
Druga vrsta su mix ulja. Mix ulja su ulja koja sadrže više sorta maslinovih ulja, koja se nakon kušanja miješaju prema želji i namjeni te prema intenzitetu okusa i mirisa.
Ulja kao takva nisu toliko agresivna, ali su i dalje jaka.

Od 2016. godine ugovorili smo suradnju s tvrtkom NIR analiza d.o.o. iz Zagreba, koja vrši određivanje optimalne tehnološke zrelosti ploda maslina tj. određuje optimalan termin berbe. Da tad smo taj parametar, koji određuje 30 % kvalitetu ulja, vršili vizualno prema promjeni boje pokožice. Ali svjedoci smo promjene klime, pa tako i termini berbe nisu isti svake godine. Od 2016 g. to radi tvrtka NIR analiza objektivnim instrumentalnom metodom određivanja ulja u plodu. Na taj način dobivamo konstantniji proizvod s idealnim sortnim karakteristikama.


Proizvodi proizvođača - Stancija St Antonio d.o.o.

Prikaži kao Tablica Lista

8 Artikla

Sortiraj silazno
po stranici
  1. Mix San Antonio 250ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje Mix San Antonio - višesortno maslinovo ulje Pakiranje: 250 ml, 1 komad
    50,00 kn
  2. Leccino 250ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje San Antonio Leccino Pakiranje: 250 ml, 1 komad
    75,00 kn
  3. Leccino 500 ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje San Antonio Leccino Pakiranje: 500 ml, 1 komad
    145,00 kn
  4. Istarska bjelica 500 ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje Istarska bjelica Pakiranje: 500 ml, 1 komad
    145,00 kn
  5. Karbonaca 500 ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje Karbonaca Pakiranje: 500 ml, 1 komad
    145,00 kn
  6. Mix San Antonio 500 ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje Mix San Antonio - višesortno maslinovo ulje Pakiranje: 500 ml, 1 komad
    90,00 kn
  7. Karbonaca 250 ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje Karbonaca Pakiranje: 250 ml, 1 komad
    75,00 kn
  8. Istarska bjelica 250 ml
    Naziv: Extra djevičansko maslinovo ulje Istarska bjelica Pakiranje: 250 ml, 1 komad
    75,00 kn
Prikaži kao Tablica Lista

8 Artikla

Sortiraj silazno
po stranici