Vjerojatno ste već znali da vino može pomoći vašem srcu da neometano radi, ali jeste li znali da može biti dobro za vaše zube, vaš um i održavanje vitkosti?

 

1. Osmijeh - crveno vino je prijatelj zubara

Istraživanje sugerira da crno vino zapravo može biti dobro za vaše zube.

Španjolski znanstvenici umočili su kulture bakterija odgovornih za stomatološke bolesti u različite tekućine i otkrili da je crveno vino najdjelotvornije u uklanjanju bakterija.

Stoga, podignite čaše i nazdravite za čistu usnu šupljinu!

 

2. Poboljšava vašu ravnotežu

 

Ako posrćete nakon što pijete crveno vino, nešto činite pogrešno. Eksperiment na laboratorijskim miševima pronašao je da dijeta bogata resveratrolom - spoj koji je pronađen u crvenom vinu - poboljšava ravnotežu starijih miševa tijekom vremena.

 

"Naša studija sugerira da bi prirodni spoj poput resveratrola mogao smanjiti neke od nedostataka motorike koji se vide u našem starenju", zaključio je istraživač u Američkom kemijskom društvu.

 

3. Manje ugriza nekih insekata

 

Stjenice žive od ljudske krvi - ali su manje zainteresirane za krv kad je čovjek kojeg žele “gricnuti” popio nekoliko čaša crnog vina, prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Nebraska-Lincoln u Sjedinjenim Američkim Državama. Piti više vina moglo bi dovesti do manjeg broja ugriza tog insekta.

 

4. Održanje mentalne okretnosti

 

Za ljude koji piju čašu crnog vina dnevno manje je vjerojatno da će razviti demenciju, osobito Alzheimerovu bolest, prema istraživanju provedenom u Centru za mentalno zdravlje u Mannheimu u Njemačkoj.

Akademici su otkrili da će subjekti koji su pili između dvije i tri jedinice dnevno vjerojatno na kraju trogodišnjeg razdoblja pokazivati za trećinu manje znakova demencije od ostalih.

 

 

5. Pomaže tijekom porođaja

 

Nemojte uzeti moju riječ za to: Hipokrat, otac moderne medicine, očito je propisao vino za ublažavanje boli tijekom porođaja - kao i za letargiju i dijareju.

 

6. Pomaže vam da zadržite težinu

 

Žene koje piju umjerenu količinu alkohola uz obrok imaju manji rizik od pretilosti u srednjoj dobi, navodi se u izvješću iz 2010. godine u Arhivu interne medicine.

Autori izvješća napominju da su žene pokazale povećanje potrošnje energije nakon pića, što je uravnotežilo dodatne kalorije tog alkoholnog pića.

 

7. Živite duže

 

Istraživanja pokazuju da resveratrol, za koji se smatra da je odgovoran za bolju ravnotežu kod starijih miševa, može pomoći ljudima da žive dulje živote, potiskujući molekule koje uzrokuju upalu, kao i spojeve u krvi koji ometaju proizvodnju inzulina.

No, kao i kod svih ovih prednosti, prednost se osjeća samo kad se vino pije umjereno.

 

8. Potiče plodnost

 

Istraživanja u SAD-u pokazala su da pijenje najmanje jedne čaše crnog vina tjedno povećava plodnost kod žena. Istraživanje je istražilo kako alkohol utječe na ženski ovarijski rezervat (količina, zdravlje i održivost njezinih jaja). Otkrili su da pet ili više čaša crnog vina mjesečno imalo je samo pozitivan učinak na žensku plodnost, izvijestio je Times. Doprinosna komponenta crnog vina, opet, vjeruje se da je resveratrol.



 Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/red-wine-good-or-bad#section8

Ponudu crnih vina možete vidjeti na sljedećem linku: https://emerkato.hr/svi-proizvodi/vina/crna-vina.html