Ova biljka izvorno potiče iz Azije. Od 10 do 13 stoljeća heljda se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a kasnije u Ameriku. Heljda je najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji. Također se široko koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po palačinkama od heljdinog brašna.

Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke. Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu. Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva.



Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Također se koristi brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata.



Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.



Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar. Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina. Sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu kod mršavljenja, smanjuju želju za hranom i pomaže kod dijabetesa.



Heljda Sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi. Moderna znanost pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi - posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvožilni sustav i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena. Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog tlaka.



Heljdini proizvodi koje vam mi nudimo su: 

Brasno heljde OPG Haraci hajdinska kaša OPG Harači

Izvori: https://www.rtl.hr/zivotistil/zdravlje/prehrana/3585101/jedete-li-heljdu-jednu-od-najzdravijih-namirnica-na-svijetu/https://farmashop.hr/o-heljdi-i-slicnim-finim-kasama-uz-recept-farma/