Crno vino može smanjiti rizik od bolesti srca, moždanog udara i rane smrti.

Male količine crnog vina povezane su s više zdravstvenih prednosti nego bilo koje drugo alkoholno piće.

 

Čini se da postoji J-oblikovana krivulja koja objašnjava odnos između unosa vina i rizika od bolesti srca. Ljudi koji piju oko 150 ml crnog vina dnevno čini se da imaju oko 32% niži rizik od onih koji ga ne konzumiraju.

Međutim, veći unos dramatično povećava rizik od srčanih bolesti.

Pijenje malih količina crnog vina može smanjiti rizik od srčanih bolesti pomažući zadržavanju "dobrog" HDL kolesterola u krvi. Oksidacijsko oštećenje i oksidacija "lošeg" LDL kolesterola također se mogu smanjiti do 50%.

 

Neke studije pokazuju da populacije koje već imaju visok rizik od srčanih bolesti, poput starijih osoba, mogu imati više koristi od umjerene potrošnje vina.

Nadalje, pijenje 1-3 čaše crnog vina dnevno, 3-4 dana u tjednu, može smanjiti rizik od moždanog udara kod muškaraca srednje dobi.

 

Mnoge su studije pokazale da umjereno pijenje vina rezultira manjim rizikom smrti od srčanih bolesti, u usporedbi s onima koji ne konzumiraju piće ili piju ostala alkoholna pića.

 

Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/red-wine-good-or-bad#section8

Cabernet sauvignon u našoj ponudi: https://emerkato.hr/cabernet-sauvignon-37-2234.html