Kako pravilno čuvati med da zadrži svježinu i korisne sastojke

 

Med je prirodni proizvod koji može trajati godinama, ali kako bi zadržao svoju svježinu i korisne sastojke, potrebno je pravilno ga skladištiti. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da med ostane u najboljem mogućem stanju.

 

1. Odabir prikladne ambalaže

Najbolje je med čuvati u staklenim teglama ili posudama od nehrđajućeg čelika. Plastične posude su također opcija, ali staklo je uvijek bolji izbor jer ne reagira s medom. Takođe, posude trebaju biti hermetički zatvorene kako bi se spriječio ulazak vlage i zraka.

 

2. Pravilna temperatura

Med treba čuvati na sobnoj temperaturi, između 18 i 24°C. Izbjegavajte čuvanje meda u hladnjaku jer niske temperature mogu izazvati kristalizaciju. Iako kristalizacija nije znak da je med pokvaren, ona može promijeniti teksturu, što neki ne preferiraju.

 

3. Zaštita od svjetlosti

Med treba čuvati na tamnom mjestu jer izlaganje svjetlosti može ubrzati proces oksidacije i smanjiti kvalitetu meda. Ako koristite staklene tegle, idealno bi bilo da one budu tamne ili da se čuvaju u zatvorenim ormarićima.

 

4. Izbjegavanje vlage

Vlaga je jedan od najvećih neprijatelja meda. Ako med apsorbira previše vlage, može fermentirati i postati kiselo. Zato je važno da uvijek koristite suhe i čiste žlice prilikom uzimanja meda iz tegle, te da se tegle drže dobro zatvorene.

 

5. Izbjegavanje kontaminacije

Med je prirodno antibakterijski, ali može se kontaminirati ako nije pravilno rukovan. Nikada nemojte ostavljati otvorenu teglu na zraku ili blizu izvora prljavštine. Također, nemojte u teglu vraćati žlicu koja je bila u kontaktu s drugim namirnicama.

 

6. Provjera kvalitete meda

Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili okusa meda, to može biti znak da je med bio izložen neodgovarajućim uvjetima. U tom slučaju, najbolje je provjeriti med i po potrebi ga baciti.

 

7. Dugoročno skladištenje

Ako planirate čuvati med duže vrijeme, možete ga skladištiti na hladnijem mjestu, poput podruma. Međutim, izbjegavajte ekstremno niske temperature, kao što su one u hladnjaku, jer to može izazvati promjene u strukturi meda.

 

Pridržavajući se ovih savjeta, osigurat ćete da vaš med ostane svjež, ukusan i bogat korisnim sastojcima, pružajući vam sve prednosti koje ovaj prirodni dar nudi.

Provjerite MED i PROIZVODE OD MEDA OVDJE.

PROIZVOĐAČI:

OPG Antolčić

OPG Fajdetić

OPG Grgić

OPG Brezjan

ČAROBNA KOŠNICA

OPG Štenta