Kulen je bez sumnje jedan od najvažnijih simbola slavonske gastronomije, prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Ovaj autohtoni slavonski suhomesnati proizvod, često nazivan i kraljem među delikatesama, ima stoljetnu tradiciju i duboko je ukorijenjen u kulturu regije.

 

Povijest Kulena

Kulen potječe iz srca Slavonije, gdje su slavonske obitelji kroz generacije razvijale i prenosile tajnu njegove pripreme. Vjeruje se da je kulen nastao kao način očuvanja mesa, kada su obitelji tražile način da produže trajnost mesa tijekom zime. Zahvaljujući sušenju na zraku i dimljenju, meso je moglo izdržati duge mjesece, a pritom je dobivalo bogatu aromu i okus.

 Kulen Novosel

Proces proizvodnje

Kulen se pravi isključivo od najkvalitetnijeg mesa svinja iz slavonskih krajeva. Meso se sitno sjecka, a zatim se dodaju začini – sol, slatka i ljuta paprika, te češnjak. Smjesa se puni u svinjska crijeva i pažljivo se suši nekoliko mjeseci. Tijekom ovog procesa, kulen dobiva svoju specifičnu pikantnost i aromu.

 Kulen

Prepoznavanje kvalitetnog kulena

Kvalitetan kulen ima crvenu boju, ravnomjerno raspoređenu masnoću i karakterističan pikantan miris. Okus bi trebao biti blago ljut, ali ne preintenzivan, uz izraženu aromu dima. Prilikom kupnje, uvijek provjerite certificirane proizvode koji garantiraju autentičnost i kvalitetu.

 

Kulen u modernoj kuhinji

Iako je kulen tradicionalno bio namijenjen svečanim prigodama, danas ga sve češće viđamo kao dio svakodnevne kuhinje. Može se poslužiti uz domaći kruh, sir, i sezonsko povrće, a odlično se slaže i s vinom. Kulen je također izvrstan dodatak raznim gurmanskim jelima, poput pizza, tjestenina, i salata.

Domaći proizvođači kulena:

- OPG MATIJEVIĆ 

- OPG Petar Dobrovac 

- KULEN Novosel