Ocat od maline je aromatičan i ukusan dodatak mnogim jelima. Njegova jedinstvena kombinacija kiselosti i slatkoće čini ga idealnim za salate, marinade, pa čak i deserte. Osim što je ukusan, ocat od maline ima i brojne zdravstvene prednosti.


Kako se radi ocat od maline

Sastojci

  • 500 g svježih ili smrznutih malina
  • 1 l bijelog vinskog octa
  • 200 g šećera (opcionalno)
  • Staklena boca ili tegla s poklopcem
  • Fina gaza ili cjediljka


Postupak

  1. Priprema malina: Ako koristite svježe maline, operite ih i osušite. Ako koristite smrznute maline, pustite ih da se otope na sobnoj temperaturi.
  2. Miješanje: Stavite maline u veliku staklenu bocu ili teglu. Dodajte bijeli vinski ocat tako da potpuno pokrije maline. Ako želite slađi ocat, dodajte šećer i dobro promiješajte.
  3. Fermentacija: Pokrijte teglu gazom ili tankom tkaninom kako biste omogućili protok zraka, ali spriječili ulazak nečistoća. Ostavite teglu na tamnom i hladnom mjestu 2-3 tjedna. Povremeno promiješajte sadržaj.
  4. Cijeđenje: Nakon što je ocat fermentirao, procijedite ga kroz finu gazu ili cjediljku kako biste uklonili ostatke malina. Dobiveni ocat prelijte u čistu staklenu bocu.
  5. Čuvanje: Čuvajte ocat od maline na tamnom i hladnom mjestu. Možete ga koristiti odmah, ali najbolje je pustiti ga da odstoji još nekoliko tjedana kako bi se okusi dodatno razvili.



Naručite ocat od malina od proizvođača OPG BOGDANIĆ. 

Ocat od malina


Zdravstvene prednosti octa od maline

Bogatstvo antioksidansa

Maline su poznate po visokom sadržaju antioksidansa i vitamina C. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i raka.

Poboljšava probavu

Ocat, uključujući i ocat od maline, može pomoći u poboljšanju probave. Kiselost octa stimulira proizvodnju probavnih sokova, što olakšava razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih tvari.

Podrška mršavljenju

Neka istraživanja sugeriraju da ocat može pomoći u kontroli apetita i povećanju osjećaja sitosti, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i gubitka težine. Dodavanje ocata od maline u salate i druge obroke može biti ukusan način za podršku mršavljenju.

Smanjuje razinu šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da konzumacija octa može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi nakon obroka. Ocat usporava probavu ugljikohidrata, što pomaže u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi.

Antibakterijska svojstva

Ocat od maline, kao i drugi oblici octa, ima prirodna antibakterijska svojstva. Može pomoći u uništavanju štetnih bakterija u hrani i na površinama, što ga čini korisnim prirodnim sredstvom za čišćenje.