Hladno prešano ulje oraha dobiva se iz jezgre oraha procesom prešanja bez toplinske obrade, čime se očuvaju svi hranjivi sastojci i bogat okus. Ovo ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, antioksidansima i drugim korisnim spojevima, što ga čini izuzetno vrijednim u kulinarstvu, kozmetici i općenitoj njezi zdravlja. Donosimo vam pregled svih mogućnosti upotrebe hladno prešanog ulja oraha.

u eMerkato.hr internet trgovini možete naručiti orahovo ulje proizvođača OPG ŠARIĆ iz Pleternice u staklenkama od 1 dl ili 1l.

Ulje oraha


Kulinarstvo

 

a) Dodatak salatama i preljevima:
Hladno prešano ulje oraha ima blago orašasti okus koji savršeno nadopunjuje salate, posebno one koje sadrže zelenu salatu, avokado, ciklu ili sir. Može se koristiti kao osnovni sastojak za prelive zajedno s limunovim sokom, balzamičnim octom ili medom.

b) Kuhanje i pečenje:
Iako nije pogodno za prženje na visokim temperaturama zbog niskog dima, hladno prešano ulje oraha može se koristiti za lagano pirjanje ili pečenje u pećnici. Dodaje bogat okus pecivima, kolačima i kruhu.

c) Završni dodir jelima:
Možete ga koristiti kao završni dodatak kuhanim jelima poput tjestenine, rižota, pečenog povrća ili juha. Nekoliko kapi ulja oraha može značajno obogatiti okus i nutritivnu vrijednost jela.

Njega kože i kose

 

a) Hidratacija i njega kože:
Zbog visokog sadržaja vitamina E i masnih kiselina, hladno prešano ulje oraha djeluje kao prirodni hidratant koji hrani i omekšava kožu. Može se koristiti kao ulje za lice, posebno za suhu ili osjetljivu kožu, jer pomaže u smanjenju upala i crvenila.

b) Njega protiv starenja:
Redovita uporaba ovog ulja može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora, zahvaljujući antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala i oštećenja izazvanih UV zračenjem.

c) Njega kose:
Ulje oraha može se koristiti za njegu suhe i oštećene kose. Pomaže u obnavljanju prirodnog sjaja kose i smanjuje lomljivost vrhova. Možete ga nanijeti na kosu prije pranja kao masku ili nekoliko kapi utrljati u vrhove nakon pranja.

 

Zdravlje i wellness

 

a) Podrška zdravlju srca:
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, hladno prešano ulje oraha može pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) i održavanju zdravlja srca. Redovita konzumacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

b) Poboljšanje moždane funkcije:
Omega-3 masne kiseline, prisutne u ulju oraha, poznate su po svom pozitivnom učinku na moždane funkcije, poboljšavajući koncentraciju, pamćenje i opće kognitivne sposobnosti.

c) Podrška imunološkom sustavu:
Antioksidansi i vitamin E pomažu u jačanju imunološkog sustava, štiteći tijelo od infekcija i upalnih procesa.

 

Ostale primjene

 

a) Aromaterapija:
Ulje oraha može se koristiti kao nosač za esencijalna ulja u aromaterapiji. Njegova lagana tekstura i blagi miris čine ga idealnim za masaže i opuštajuće tretmane.

b) Prirodna njega noktiju:
Ulje oraha možete koristiti za njegu noktiju i zanoktica. Redovitim nanošenjem na nokte, poboljšava njihovu čvrstoću i sprječava lomljenje.

c) Domaća kozmetika:
Ulje oraha može se koristiti kao sastojak u domaćim kozmetičkim pripravcima poput krema, losiona i balzama za usne. Njegova hranjiva svojstva čine ga idealnim za izradu proizvoda za suhu kožu.

 

Hladno prešano ulje oraha svestrano je i korisno u mnogim aspektima svakodnevnog života. Bilo da ga koristite u kulinarstvu, za njegu kože i kose, ili kao dio zdravog načina života, ovo ulje donosi mnoge prednosti. Kvalitetno ulje oraha treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu kako bi se očuvala njegova svojstva i dugovječnost. Redovitom upotrebom, možete iskoristiti sve blagodati koje ovo vrijedno ulje nudi.