Način proizvodnje

Za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja koriste se plodovi stabla masline koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojke ulja te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili biokemijskog djelovanja.

 

Kako prepoznati Extra djevičansko ulje

Razlika je u sadržaju slobodnih masnih kiselina pa Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je ono najbolje što se dobiva izravno iz ploda masline i u nutritivnim i u organoleptičkom smislu. Iako proizvođači nisu dužni istaknuti udio slobodnih masnih kiselina, na pakiranju ekstra djevičanskog maslinova obavezno stoji navod "ulje visoke kakvoće dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima". Darija Vranešić Bender

Kako dobiti vrhunsko ulje (Izvor: časopis MASLINA BROJ 65 OD STUDENOG 2015)

Ulje dobrih parametara kvalitete može se dobiti ako se primjenjuje samo nekoliko osnovnih pravila:

  • izbjeći enzimatsku razgradnju maslinova ulja primjenjujući dobru proizvođačku praksu u uzgoju, berbi, skladištenju ploda i preradi ploda u ulje,
  • zaštititi ulje od svjetla, temperature, zraka, izbjegavati dugo i neuvjetno skladištenje maslinova ulja (na taj način spriječiti kemijsku oksidaciju),
  • pravilnim i redovitim održavanjem proizvodne i skladišne opreme zaštiti ulje od onečišćenja teškim metalima (korozija),
  • pravovremeno odvojiti ulje od taloga,
  • pakirati maslinovo ulje u odgovarajuću ambalažu, po mogućnosti pod inertnim plinom

 

Dobra praksa proizvođača

 

Pakiranje ulja u tamnoj boci: Maslinovo ulje je vrlo osjetljivo na svjetlost, tako da je dobar znak ako je boca tamna, jer to znači da proizvođač želi da pohrani ulje na najbolji mogući način za Vašu kvalitetnu kupovinu. Ulje pohranjeno u prozirnim bocama je podložnije svjetlu, kvarenju i gubitku kvalitete.

Informaciju o datumu proizvodnje koja je znak kvalitete, jer to pokazuje da proizvođač želi da kupac zna kad je maslinovo ulje proizvedeno i pakovano u boce. Maslinovo ulje ne postaje dobro sa stajanjem i godinama kao što je to slučaj kod vina. Što je mlađe, njegov okus i arome su bolje. Najbolje je upotrijebiti ga u roku od godine dana od proizvodnje.

 

Kućni eksperiment: Otkrijte kakvo maslinovo ulje imate

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se zgusne na hladnom te kristalizira poput meda. Kada se ulje nalazi u hladnjaku, trebalo bi postati mutnije i zgusnuti se, a kada se ugrije, opet preći u tekuće stanje. Ulje koje se ne zgusne u hladnjaku nije čisto ekstra djevičansko ulje. Obzirom da je ulje podložnije kvarenju i gubitku kvalitete kada se drži na temperaturi nižoj od 10-ak°C, savjetujemo da ovaj eksperiment izvedete na manjoj količini ulja.

Pravo ekstra djevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti. Ako ne gore, ulje nije čisto. 

 

Proizvođač Stancija St Antonio

Mix St Antonio uljeKarbonaca uljeUlje istarska bjelicaUlje leccino

 

Proizvođač OPG Loredsana Krbavčić - ulje Pavletić Cunj

Pavletić Cunj ulje Božansko ulje

Proizvođač Uljara Torkop

Černeka Blended Istarska črnica Černeka LeccinoČerneka Istarska bjelica