Kažu za kupinovo vino da je eliksir zdravlja i da sadrži mnogo sastojaka koji mogu revitalizirati i nahraniti svaki dio našeg tijela. Kupinovo vino je savršen lijek za anemiju, povišenu razinu triglicerida i kolesterola u krvi, slab imunološki sustav i sveopće loše zdravstveno stanje. Ono je veliki pročišćivač krvi, poboljšava raspoloženje i revitalizira tijelo. Nadamo se da su ovi razlozi dovoljni da probate kupinovo vino…



Resveratrol

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Food Science” otkrilo je da kupinovo vino sadrži visoku razinu korisnih tvari. Resveratrol, antioksidans u kupinovom vinu, može smanjiti razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanog udara. Iako je ovo istraživanje primamljivo za ljubitelje vina, većina ovih studija koristi visok nivo resveratrola za postizanje rezultata. Istraživači još uvijek trebaju utvrditi da li razina resveratrola u kupinovom vinu pruža iste koristi.



Druge pogodnosti

Nekoliko komponenti kupinovog vina nude obećavajuće prednosti protiv kroničnih bolesti. Na Sveučilištu u Ilinoisu su otkrili da spojevi u kupinovom vinu kontroliraju apsorpciju ugljikohidrata. Ovi spojevi mogu regulirati  šećer u krvi i osigurati efikasan tretman za dijabetes. Alkohol u kupinovom vinu može pružiti zaštitu od srčanih bolesti. U nekoliko istraživanja je opisano da  umjereno konzumiranje alkohola izaziva blago povećanje HDL razine, “dobrog” kolesterola koji uklanja nezdravi kolesterol iz krvi.

Čaša kupinovog vina s vremena na vrijeme može osigurati mali zdravstveni poticaj, ali pretjerana upotreba će imati suprotan efekt. Prekomjerna upotreba alkohola doprinosi bolesti srca, visokom krvnom tlaku, pretilosti i oštećenju jetre.

Svježe kupine opskrbljuju istim antioksidansima kao i vino, redovno vježbanje potiče zdrav nivo HDL-a. Ako pijete kupinovo vino, držite se maksimalno jedne čaše dnevno. Za ljubitelje vina, jedna čaša podrazumijeva čašu od približno 150 ml.



Izvor: https://prirodnoizdravo.com/mk-kupinovo-vino-i-zdravlje-recept/

Fina domaća kupinova vina, koja vam mi možemo ponuditi, su ovdje: https://emerkato.hr/svi-proizvodi/vina/kupinova-vina.html