Džem od smokve je prava delikatesa, poznat po svojoj bogatoj, slatkoj aromi i glatkoj teksturi. Ovaj tradicionalni proizvod se često nalazi na stolovima širom svijeta, posebno u mediteranskim zemljama gdje smokve uspijevaju.

Džem od smokve je slatki namaz napravljen od svježih smokava, šećera i limunovog soka. Ponekad se dodaju i začini poput cimeta ili vanilije kako bi se obogatila aroma. Smokve su prirodno bogate pektinom, što im daje savršenu teksturu za pravljenje džema bez potrebe za dodatnim zgušnjivačima.


Koraci u proizvodnji džema od smokve

  1. Berba i priprema smokava: Prvi korak u proizvodnji džema je berba zrelih smokava. Smokve trebaju biti mekane na dodir i potpuno zrele za najbolji okus. Nakon berbe, smokve se peru i režu na manje komade, uklanjajući stabljike i sve eventualne nečistoće.
  2. Kuhanje smokava: Narezane smokve stavljaju se u veliki lonac zajedno s šećerom i limunovim sokom. Omjer šećera i smokava može varirati ovisno o željenoj slatkoći. Smjesa se polako zagrijava na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje kako bi se spriječilo prianjanje i zagorijevanje.
  3. Dodavanje aromatičnih sastojaka: Kako smjesa počne kuhati, dodaju se začini poput cimeta, vanilije ili čak malo narančine kore za dodatnu aromu. Ovi sastojci nisu obavezni, ali mogu obogatiti okus džema i učiniti ga jedinstvenim.
  4. Proces redukcije: Kuhanje se nastavlja sve dok smjesa ne postigne željenu gustoću. Ovo može potrajati od 30 minuta do jednog sata, ovisno o količini i zrelosti smokava. Da biste provjerili je li džem gotov, možete staviti malu količinu na hladni tanjur – ako se stvrdne i zadrži oblik, džem je spreman.
  5. Sterilizacija staklenih posuda: Dok se džem kuha, potrebno je sterilizirati tegle u kojima će se čuvati. Posude i poklopci se operu vrućom vodom i stave u pećnicu na 100°C na 15 minuta ili se mogu prokuhati u vodi. Sterilizacija je ključna za dugotrajnost džema i sprječavanje kvarenja.
  6. Punjenje i zatvaranje staklenki: Kada je džem gotov, vruć se ulijeva u sterilizirane staklenke, ostavljajući mali prostor na vrhu. Poklopci se čvrsto zatvaraju i tegle se okrenu naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum, što pomaže u konzerviranju.
  7. Hlađenje i čuvanje: Staklenke se ostave da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što se skladište na hladnom i tamnom mjestu. Džem od smokve može trajati nekoliko mjeseci do godinu dana ako se pravilno čuva.


Savjeti za savršen džem od smokve

  • Birajte zrele smokve: Zrele smokve daju najbolji okus i teksturu džemu.
  • Kontrolirajte slatkoću: Količinu šećera prilagodite prema svom ukusu i slatkoći smokava.
  • Dodajte začine: Eksperimentirajte s različitim začinima kako biste stvorili jedinstvene kombinacije okusa.
  • Sterilizacija je ključna: Pravilna sterilizacija tegli i poklopaca osigurava dugotrajnost i sigurnost vašeg džema.


Naručite džem od smokve od majstorice zanata ŠINJORINA SMOKVA


OPG Šinjorina Smokva ekološki uzgaja i prerađuje voće u eko pekmeze bez ijednog dodatka kod Nina u zaleđu Zadra više od 20 godina. Pekmezi su nagrađivani za kvalitetu i dizajn i najprirodniji su u toj kategoriji proizvoda. Imaju samo jedan sastojak - ekološko voće. Proizvodnja je sezonska, količina ograničena. Ručno ubrano voće, u najboljoj zrelosti, ugušćuje se do određene konzistencije i najbolja je zamjena za voće kad nije na stablu. Šinjorina eko pekmezi fantastično se kombiniraju sa slanim i slatkim jelima i pićem, odlična su namirnica djeci, sportašima, svima koji paze na vitku liniju, sladokuscima itd., a idealan su gastro-suvenir.


Šinjorina smokva