Neven ili Calendula je biljka čiji se cvjetovi koriste za liječenje mnogih upalih stanja organizma.

Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, likopen, bjelančevine, pigmente karotenoide, kalendulin i dr. Za neven  se smatra da djeluje  protuupalno, a djelotvoran je kod bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija.

Neven ima izrazito blagotvorno djelovanje na našu kožu, a može se koristiti za njegu svih tipova kože, s time da posebno pomaže u njezi suhih i nadraženih dijelova. 

Mast od nevena primjenjuje za liječenje kroničnih rana, ogrebotina na koži, suhe kože, psorijaze, uboda, ozeblina, čireva, bradavica i akni, dijabetičkog stopala, vaginalnih bakterijskih infekcija, pelenskog osipa, upale desni, upale uha, hemeroida, krvarenja iz nosa, proširenje vena i zacjeljivanja rana.

Zbog protuupalnog djelovanja, može se koristiti kod raznih kožnih oboljenja tei kože oštećene pretjeranim izlaganjem suncu.. 

U eMerkato internet trgovini dostupan je Balzam od nevena od OPG Štenta u pakiranju od 30ml, od sastojaka sa vlastitog imanja.

 

Balzam neven za oštećenu kožu

 

Kako napraviti nevenovu mast?

 Sastojci:

  • 120 g ulja nevena (macerat nevena u hladno prešanom ulju),
  • 15 g pčelinjeg voska 
  • 20-30 kapi eteričnog ulja lavande

Nevenovu mast dobit ćemo zagrijavanjem sastojaka dok se vosak ne otopi kako bi se onda smjesa mogla preliti u posudice za pohranu. 

 

Postupak

  1. Lonac srednje veličine stavite na štednjak te u njega ulijte vodu i počnite zagrijavati. U vodu zatim stavite čistu zdjelicu u koju ćete uliti nevenovo ulje.
  2. Ulje zagrijavajte na najnižoj temperaturi ili plinu kako mu ne biste toplinom uništili ljekovita svojstva.
  3. U zagrijanoj ulje dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se vosak potpuno ne istopi. 
  4. Kada je vosak otopljen i povezan s uljem, maknite zdjelicu iz lonca. Ako želite, u otopinu dodajte eterično ulje i zatim prelijte smjesu u posudice za pohranu. 

 

Izvori:

https://www.webmd.com

https://www.krenizdravo.hr