Paški ovčji sir je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih sireva u Hrvatskoj, koji dolazi s otoka Paga. Ovaj sir se može pohvaliti bogatom tradicijom, posebnom proizvodnom tehnikom i jedinstvenim okusom koji ga izdvaja na domaćem i međunarodnom tržištu.

Podrijetlo i povijest

Proizvodnja Paškog ovčjeg sira datira još iz vremena Rimljana, a kroz povijest je postao sastavni dio lokalne kulture i gastronomije. Ovaj sir tradicionalno se proizvodi od mlijeka autohtonih paških ovaca, koje su prilagođene surovim uvjetima otoka.

Proizvodni proces

Proizvodnja Paškog ovčjeg sira započinje sakupljanjem mlijeka, koje se prerađuje na klasičan način. Sir se najčešće proizvodi od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, a postupak uključuje zgrušnjavanje, prešanje i soljenje. Sir se potom odležava u kamenim podrumima, što doprinosi njegovom specifičnom okusu i mirisu.

Okus i tekstura

Paški ovčji sir ima bogat, slan i pomalo orašast okus, a njegova tekstura može varirati od meke do tvrde, ovisno o vremenu zrenja. Ovaj sir se često koristi kao sastojak u raznim jelima, ali i kao samostalan proizvod, posebno uz domaći kruh i masline.

Kulinarstvo i upotreba

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj aromi, Paški ovčji sir se koristi u raznim tradicionalnim jelima, salatama, kao i u pripremi tjestenine i pite. Savršeno se slaže s domaćim vinima, a često se poslužuje i u obliku platters sa suhomesnatim proizvodima.

Paški ovčji sir nije samo prehrambeni proizvod; on je simbol bogate tradicije i kulture otoka Paga. Njegova kvaliteta i jedinstvenost prepoznate su ne samo u Hrvatskoj, već i šire, čineći ga pravim delikatesom koji zaslužuje biti uvršten u svaku gastronomsku ponudu.

Ako se nađete na otoku Pagu, svakako isprobajte ovaj sir i podržite lokalne proizvođače koji čuvaju tradiciju i kvalitetu ovog izvanrednog proizvoda.

Ako ne stignete na Pag originalni Paški sir možete naručiti od OPG VIDAS.  

Paški sir