Gubitak težine

Aronija sadrži malo kalorija i masnoća, ali puna je vlakana i bogata hranjivim tvarima. Ako se želite osjećati sito i ostati zdravi, Aronija može biti izvrsna pomoć u ishrani.

Pomoć u probavi

Kao što je već spomenuto, aronija je bogata prehrambenim vlaknima, što znači da olakšava probavu. Pomaže u kod zatvora, proljeva, grčeva, te olakšava nadutost želuca. Organski spojevi u aroniji također štite crijevo od opasnih bakterija zbog njezine prirodne imunološke i antioksidativne aktivnosti.

Snažan antioksidant

Aronija osigurava veliku količinu antioksidativne zaštite koja može povećati vaše cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvotoka. Snažna aktivnost antocijana i flavonoida jedna je od najimpresivnijih mogućnosti ovog voća.

Poboljšanje imuniteta

Aronija, uz antioksidante sadrži, i značajnu količinu vitamina C koji stimulira aktivnost bijelih krvnih stanica i također je ključna komponenta u proizvodnji kolagena. Kolagen je sastavni dio rasta i obnove novih tkiva, organa, krvnih žila i stanica, dok bijele krvne stanice djeluju kao imunološki odgovor tijela.

Poboljšava vid

Karoteni koji se nalaze u aroniji mogu smanjiti oksidativni stres u očima i time spriječiti pojavu makularne degeneracije i usporiti ili spriječiti razvoj sive mrene. Karoteni su neki od najmoćnijih antioksidanata.

Regulira krvni tlak

Sadržaj kalija u bobicama je dovoljno visok da ima učinak na zdravlje srca. Opuštajući krvne žile i arterije, protok krvi se povećava, krvni tlak pada i možete smanjiti šanse za srčani ili moždani udar. Vlakna i antioksidansi također pomažu u snižavanju razine kolesterola i uklanjanja slobodnih radikala.

Djeluje antibakterijski

Nedavna su istraživanja pokazala da aronija ima izravan utjecaj na uobičajene prehlade i bakterijske infekcije u crijevima i dišnim putovima, što ga čini popularnom preventivnom mjerom tijekom sezone prehlada.



Izvor: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/chokeberries.html



Mi vam nudimo sokove aronije koje možete pogledati na sljedećim likovima: https://emerkato.hr/maticni-sok-aronije-25-2182.htmlhttps://emerkato.hr/aronija-sok-1l-34-2219.htmlhttps://emerkato.hr/aronija-sok-750-ml-34-2220.html