Prga, poznata i kao "prgica" je autentični sir iz podravskog kraja, koji predstavlja pravi simbol hrvatske tradicije i gastronomije. Ovaj sir karakterističan je po svom specifičnom obliku, intenzivnom okusu i jednostavnom načinu pripreme.

Šta je Prga?

Prga je tradicionalni podravski sir koji se proizvodi od kravljeg mlijeka. Ovaj sir je poznat po svom karakterističnom obliku stošca ili valjka te po svojoj tvrdoći i pikantnom okusu. Prga se često koristi kao dodatak jelima ili kao samostalan zalogaj uz kruh i vino.

Podrijetlo i tradicija

Prga ima duboke korijene u podravskoj regiji, gdje se proizvodi već stoljećima. Ovaj sir je bio osnovna namirnica na seljačkim gospodarstvima, gdje se mlijeko nije moglo dugo čuvati pa su ga mještani prerađivali u sir. Prga je dobila ime po svom intenzivnom, "prgavom" okusu, što znači da je ljutkasta i pikantna.


Proces proizvodnje

  1. Prikupljanje mlijeka: Prga se proizvodi od svježeg kravljeg mlijeka koje se prikuplja od lokalnih krava. Kvaliteta mlijeka je ključna za dobar sir, stoga se posebna pažnja posvećuje zdravlju i ishrani krava.
  2. Kiseljenje mlijeka: Mlijeko se ostavlja na toplom mjestu kako bi se prirodno ukiselilo. Proces kiseljenja traje nekoliko dana, tijekom kojih mlijeko postaje gusto i kiselo.
  3. Cijeđenje sirutke: Nakon što se mlijeko ukiseli, masa se stavlja u platnene vrećice ili gaze kako bi se sirutka ocijedila. Ovaj proces traje nekoliko sati, a rezultat je čvrsta sirna masa.
  4. Soljenje i oblikovanje: Sirna masa se zatim soli i oblikuje u karakteristične stošce ili valjke. Oblikovanje se može obaviti ručno ili uz pomoć kalupa.
  5. Sušenje i zrenje: Oblikovani sir se suši na zraku nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o željenoj tvrdoći. Tijekom sušenja, Prga razvija svoj specifičan pikantni okus i tvrdu teksturu.


Karakteristike i okus

Prga je prepoznatljiva po svojoj tvrdoj teksturi i intenzivnom, pikantnom okusu. Boja sira može varirati od bijele do svijetlo žute, ovisno o dužini sušenja i kvaliteti mlijeka. Ovaj sir je idealan za ljubitelje snažnih, aromatičnih okusa.

Kako se Prga kombinira?

Prga se najčešće konzumira na sljedeće načine:

  1. Kao predjelo: Prga se može poslužiti kao predjelo uz svježi kruh, masline i suhomesnate proizvode. Njezin intenzivan okus savršeno se slaže s blagim namirnicama.
  2. Uz vino: Ovaj sir je izvrstan uz čašu crnog ili bijelog vina. Pikantni okus Prge i aromatične note vina čine savršenu kombinaciju za ljubitelje gurmanskih užitaka.
  3. Kao dodatak jelima: Prga se može naribati i koristiti kao dodatak raznim jelima, poput tjestenine, salata ili pizza. Njezina pikantnost dodaje poseban okus svakom jelu.

Prga je autentični podravski sir koji nosi bogatu tradiciju i posebnu aromu hrvatskog sela. Njezin specifičan oblik, tvrda tekstura i pikantni okus čine je pravim gastronomskim užitkom. Bilo da je konzumirate kao predjelo, uz vino ili kao dodatak jelima, Prga će zasigurno obogatiti vaše kulinarsko iskustvo.

Probajte ovaj tradicionalni sir proizvođača HORIZONT SIREVI iz Koprivnice i uživajte u okusu Podravine.