Morska sol dobiva se prirodnim isparavanjem morske vode, pri čemu minerali ostaju sačuvani u zrnu soli.

Prirodnim isparavanjem morske vode svi minerali ostaju sačuvani u zrnu soli. Također, morska sol sadrži jod u svojoj prirodnoj strukturi.

Solni cvijet predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnje soli.

Solni cvijet  solana Ramova 

Što je sol manje rafinirana to sadrži više kvalitetnih sastojaka, jer se procesom prerade gubi puno vrijednih minerala, a dodaju aditivi. Rafiniranu (kuhinjsku) sol većinom koristimo u našoj prehrani, i to često u velikim količinama te kao takva šteti zdravlju našeg organizma.


Sastav
Solni cvijet uz NaCl sadrži magnezij,kalij, kalcij prirodni kalijev jodid, i čak 15 puta više minerala nego klasična sol.

Solni cvijet Solane Ramova sadrži 91,60% NaCL, čak 2,3% kalcija, 1,2% magnezija i 0,7% kalija. Udio prirodnog joda jest visokih 2,71%.

  

Način proizvodnje

Solni cvijet stvara se ljeti, kada salamura u bazenima postigne temperaturu od 60 stupnjeva. U tim trenucima počinje proces kristalizacije visoko cijenjenog cvijeta soli, koji se u grumenima kristala počne skupljati po površini. Kristali se počnu stvarati oko podne, a skupljaju se u vrijeme sutona. 
Cvijet soli ima najbolje karakteristike kada temperatura salamure u kojoj se stvara, postigne 60 stupnjeva. A to je za ljetnih dana. Salinitet mora je inače oko 3,5 posto.

Salinitet salamure u bazenima solane Ramova u lipnju skače na 23, a solni cvijet se kristalizira od 26 do 31 te se tada i bere.

Solni cvijet Ramova 

Upotreba

Koristi se kao začin, a ne za kuhanje jer zagrijavanjem gubi mineralna svojstva.