Povratak d.o.o.


O nama

Proizvodimo plemenite morske soli u inovativnom konceptu vjetro-solane. Vlasnici smo nove tehnologije koja se ostvaruje u Solani Ramova kod Makarske. Proizvodimo od 2013. Tehnologija je prijavljena Zavodu za intelektualno vlasništvo i dobitnici smo Zlatne ARCA e 2010, Zlatne kune 2014. Proizvodnja se odvija pod nadzorom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uz stalnu analitičku i laboratorijsku pratnju.
Vjetrosolana “Ramova” ima 12 bazena, svaki veličine od 12 metara kvadratnih, sveukupne površine od 144 četvorna metra. Gornji bazeni su pliće konzistencije, dubine od tri do pet centimetara. Donji su duboki 40 centimetra. Projekt vjetrosolane je rezultat Ivanova inovatorskog rada, realiziranog kroz dva patenta: prvog iz 2007. godine na temu morske solane s preljevnim kaskadnim bazenima, te drugim iz 2009. na temu morske solane sa slojevitim plohama.
Ova solana u svakom trenutku tijekom godine, zahvaljujući posebno smišljenom sustavu slojevite gradnje, te korištenju snage vjetra koji pospješuje isparavanje, može proizvoditi sol i ostale morske prerađevine.

Cvijet soli

U svom sastavu ima magnezij, kalij, kalcij prirodni kalijev jodid, i čak 15 puta više minerala nego klasična sol, a da je to točno, pokazuju i stalne kontrole koje se nad ovim cvijetom soli provode u splitskom Zavodu za javno zdravstvo.
Stvara se ljeti, kada salamura u bazenima postigne temperaturu od 60 stupnjeva. U tim trenucima počinje proces kristalizacije visoko cijenjenog cvijeta soli, koji se u grumenima kristala počne skupljati po površini. Kristali se počnu stvarati oko podne, a skupljaju se u vrijeme sutona.
Cvijet soli ima najbolje karakteristike kada temperatura salamure u kojoj se stvara, postigne 60 stupnjeva. A to je za ljetnih dana. Salinitet mora je inače oko 3,5 posto. Onaj salamure u bazenima solane Ramova u lipnju skače na 23, a solni cvijet se kristalizira od 26 do 31 te se tada i bere.


Morsko ulje

Morsko ulje je ugušćena morska voda s preko 40% slanosti iz koje je izdvojen natrijev klorid. U tekućini dominira magnezij s 60% i jod s 25% te u tragovima svi ostali minerali (cca 86 minerala). Koristi se isključivo na koži, nije za jelo. Preporuča se miješanje s neutralnim kremama (npr. atrix ili uljima u omjeru od 20% do 50%. Zbog svog mineraloškog sastava „Morsko ulje“ predstavlja zamjenu za terapeutski učinak kupanja u moru.

Tekućina je to bez mirisa, na prvi pogled ima izgled tekućine, ali kada se stavi na ruke osjeti se njena uljasta struktura. To je koncentrat mora i planktona koji su ostali u njemu, nakon što su se proveli svi postupci kristalizacije


Proizvodi proizvođača - Povratak d.o.o.

Prikaži kao Tablica Lista

3 Artikla

Sortiraj silazno
po stranici
 1. Solni cvijet 175g
  Naziv: Solni cvijet Pakiranje: 0.175 kg, 1 komad
  5,97 € / 44,98 Kn
 2. Solni cvijet 1kg
  Naziv: Solni cvijet Pakiranje: 1 kg, 1 komad
  17,52 € / 132,00 Kn
 3. Morsko ulje 100ml
  Naziv: Morsko ulje Pakiranje: 100 ml, 1 komad
  7,00 € / 52,74 Kn
Prikaži kao Tablica Lista

3 Artikla

Sortiraj silazno
po stranici