Gospina trava, poznata i pod imenom kantarion, zeljasta je korovska biljka (visoka 30 - 70 cm). Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.

Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.

 

Primjena ulja gospine trave na koži

Ulje od gospine trave njeguje kožu (suhu, nečistu i ispucalu). 
Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, diskopatije i bolova u mišićima.
Posebno se preporučuje u njezi i zaštiti kože koja je osjetljiva (suha, ispucala), u kozmetici i medicini (masaže, suha koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, akne, čirevi, opekotine…).

Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta dnevno.

Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) djelovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

 

Kako pripremiti ulje?

U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana.
Kroz to vrijeme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati.
Nakon 7 tjedana ulje se procijedi kroz višestruku gazu.

Uz uvjet da se čuva u tamnoj boci i na tamnom mjestu, to ulje može se držati i do dvije godine, a da se ne pokvari.

Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju.

OPREZ kod osoba svijetlije puti! Bjelopute osobe moraju biti oprezne kod uporabe ulja od gospine trave zbog foto senzibilizacije. Naime, kod njih se, pod utjecajem sunčeva svjetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca!

 

Gdje kupiti kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje OPG Bogdanić iz okolice Otočca.

ULje gospine trave

Izvor za tekst: klikni OVDJE