Istraživanja pokazuju da mediteranska dijeta bogata djevičanskim maslinovim uljem može potaknuti kardioprotektivne učinke dobrog kolesterola.

 

Postoje dvije vrste molekula zvanih lipoproteini koji nose kolesterol u krvi: lipoprotein male gustoće (LDL) i lipoprotein visoke gustoće (HDL).

 

LDL je poznat kao "loš" kolesterol, jer visoki nivo LDL može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što može rezultirati bolestima srca i moždanim udarom. HDL je poznat kao "dobar" kolesterol; HDL apsorbira kolesterol i nosi ga do jetre. Visoka  razinu HDL smanjuje srčane bolesti i moždani udar.

 

Sve veći broj dokaza podupire teoriju da mediteranska prehrana štiti od razvoja bolesti srca. Istraživanja su također pokazala da mediteranska prehrana poboljšava lipidni profil HDL-a.

 

Istodobno, manja istraživanja pokazala su da konzumiranje hrane bogate antioksidantima kao što su djevičansko maslinovo ulje, rajčice i bobice poboljšava funkciju HDL-a kod ljudi.

 

Istraživački tim pokušao je utvrditi hoće li konzumiranje mediteranske prehrane obogaćene djevičanskim maslinovim uljem ili orašastim plodovima tijekom dugog vremenskog razdoblja, poboljšati korisna svojstva HDL u ljudi.

 

Odabrano je ukupno 296 osoba koje su imale visoki rizik od bolesti srca. Sudionici su imali prosječnu dob od 66 godina i bili su dodijeljeni jednom od tri moguća dijetna režima na godinu dana.

 

Ø  Prva dijeta bila je tradicionalna mediteranska prehrana obogaćena sa oko 4 žlice maslinovog ulja dnevno.

Ø  Druga dijeta je bila tradicionalna mediteranska prehrana koja se svaki dan nadopunjuje šakom oraha.

Ø  Treća dijeta bila je zdrava "kontrolna" prehrana koja je sadržavala smanjenu količinu crvenog mesa, mliječnih proizvoda visoke masnoće, prerađene hrane i slatkiša.

 

Mediteranska dijeta naglasila je uključivanje voća, povrća, mahunarki (poput graha, slanutka, leća i cjelovitih žitarica), te umjerene količine ribe i peradi.

 

Krvni testovi su provedeni na početku i kraju istraživanja kako bi se izmjerili razine LDL i HDL.

 

Djevičansko maslinovo ulje obogaćeno mediteranskom prehranom poboljšava HDL funkciju

  • ukupna razina LDL kolesterola smanjena je samo u zdravoj kontrolnoj prehrani.
  • dvije mediteranske prehrane poboljšale su funkciju HDL-a, a poboljšanje bilo je izraženije u grupi obogaćenom djevičanskim maslinovim uljem.

 

Mediteranska dijeta obogaćena djevičanskim maslinovim uljem poboljšala je funkcije HDL-a, poput:

  • preokretanja transporta kolesterola
  • pružanja zaštite antioksidansa
  • omogućavanja vazodilatacije

 

Preokrenuti transport kolesterola je proces u kojem HDL uklanja kolesterol iz plaka u arterijama i odlazi u jetru.

 

Zaštita antioksidansa je sposobnost HDL da neutralizira oksidaciju LDL.

Oksidacija LDL potiče razvoj plaka u arterijama.

 

Vazodilatacija koja opušta krvne žile, čini ih prohodnima i omogućava krv teče.

 

Iako je kontrolna prehrana bila bogata voćem i povrćem poput dviju mediteranskih dijeta, prehrana je pokazala da ima negativan utjecaj na HDL protuupalno svojstvo. Ovaj negativni učinak nije zapažen u mediteranskoj prehrani. Smanjenje HDL protuupalnog kapaciteta povezano je s većim rizikom od srčanih bolesti.

 

"Slijedeći mediteransku prehranu bogatu djevičanskim maslinovim uljem moglo bi štititi naše kardiovaskularno zdravlje na nekoliko načina, uključujući i to da naš" dobar kolesterol " radi na potpuniji način."

 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/315818.php?sr

 

Proizvođači maslinova ulja u eMerkato trgovini: 

- Uljara torkop

- Orgula grupa

- OPG Loredana Krbavčić

- Stancija St Antonio

 

Odaberite jedno od maslinovih ulja iz naše ponude: https://emerkato.hr/svi-proizvodi/ulje-i-ocat/maslinovo-ulje.html