Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Za proizvodnju hidrolata, kao i eteričnih ulja,  idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čistu, nezagađenu vodu.

Ranije su hidrolati smatrani otpadom koji nastaje kod izrade dragocjenih eteričnih ulja. Danas znamo da hidrolati imaju slična svojstva kao i eterična ulja kod kojih nastaju.

Ove su cvjetne vode jednako učinkovite kao i njihovi uljni rođaci, ali su puno nježnije. Zbog toga su idealne za osobe s osjetljivom kožom, djecu i trudnice. Savršeni su i za dugotrajne terapije.

Hidrolati su nestabilni i lako kvarljivi, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korištenje u terapeutske svrhe.

Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja. Ovdje napominjemo da se u svrhu korištenja kapi za nos ili vaginalna ispiranja hidrolati moraju izotonizirati, a kod kapi za oči obavezno im se mora prilagoditi i pH.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu. Prema potrebi, hidrolatima koje koristimo u kozmetici, možemo dodavati različite komponente: vitamine, biljne ekstrakte i sokove, glicerol.

 

Na što je potrebno pripaziti kod kupnje hidrolata?

 

Kod kupnje hidrolata je na prvom mjestu kvaliteta. Kupujte proizvode samo kod proizvođača kojima vjerujete.

Kod uskladištenja je veoma važno da se nalaze na tamnom i hladnom mjestu uz konstantno istu temperaturu. Kako se kod ovog proizvoda radi o vodenoj otopini, podložniji je napadu bakterija nego eterična ulja. Najbolje je da kupujete proizvode koji imaju raspršivače, jer kroz takav poklopac u bočicu ulazi manje kisika.

 

Kako se primjenjuju hidrolati?

 

Hidrolati su svestrani. Evo nekoliko mogućnosti primjene:

 

  • Komprese: Kod upala, sportskih povreda, opekotina od sunca ili manjih rana se hidrolati mogu koristiti kao hladni oblozi.
  • Inhalacija: Neki se hidrolati mogu koristiti za inhalaciju kod bronhitisa.
  • Oralno doziranje: Hidrolate je moguće uzimati i oralno. Prije uzimanja ih je potrebno razrijediti s vodom u pravilnom omjeru.
  • Kao začin: Hidrolati imaju predivan miris i mogu svakom jelu dati poseban dodir.
  • Kao osvježivač prostora: Hidrolati se mogu, kao i eterična ulja, koristiti u mirisnim lampama.
  • Uz to se hidrolati mogu koristiti i za čišćenje lica ili kod brijanja, ali i kao sastojak kozmetičkih proizvoda ili dezodoransa koje sami izrađujemo.

 

Lavanda

 

Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice.  Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinirati s hidrolatom lovora, u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka. Nanešen na kožu sa hidrolatom hamamelisa, prije kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu i spriječava oštećenja uzokovana vjetrom i visokom temperaturom.

 hidrolat lavande - lyra

Smilje

 

Hidrolat smilja djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka, reducira otkline. Snažno regenerira stanice kože i pojačava protok krvi. U njezi kože je idealan za osjetljivu i umornu kožu; za njegu zrele kože ga kombiniramo sa hidrolatima sjemena mrkve, hamamelisa, bušina; u njezi osjetljive kože kombiniramo ga sa rimskom kamilicom, hamamelisom, stolisnikom.

 hidrolat smilja - lyra

Ruža

 

Hidrolat ruže koristi se za njegu zrele, dehidrirane, stanjene i umorne kože. Izvrstan je ovlaživač i kao takav koristan za njegu svih tipova kože kojima nedostaje vlage. U kombinaciji s hidrolatom bušina dobro djeluje protiv bora.

 hidrolat ruže - lyra

Izvori:

http://www.aromaterra.hr/aromaterapija/aromakozmetika/hidrolati.htm

https://www.ecco-verde.hr/info/beauty-blog/hidrolati-njezniji-rodaci-etericnih-ulja