Želiš li primati novosti o novim proizvodima i popustima, prijavi se na naš Newsletter!
Čokoladni tart s aromatiziranom ljutom soli od čokoladnog habanera i kakaa
Pročitano 191 puta
Evo recepta za jedinstveni Čokoladni tart s aromatiziranom ljutom soli od čokoladnog habanera i kakaa. Ova kombinacija slatkog i ljutog stvara nevjerojatno bogat i složen desert koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade i začina.
Sastojci
Za tijesto:
- 1 1/4 šalice brašna
- 1/4 šalice kakaa u prahu (nezaslađen)
- 1/2 šalice šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 1/2 šalice hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1 žumanjak
- 2-3 žlice hladne vode
Za čokoladni nadjev:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa), nasjeckane
- 1/2 šalice vrhnja za šlag
- 2 žlice maslaca
- 1/4 šalice šećera
- 1 žličica vanilije
- 1/2 žličice Cacao aromatizirane ljute soli 80 g
Priprema
1. Priprema Tijesta:
- U velikoj zdjeli, pomiješajte brašno, kakao u prahu, šećer u prahu i prstohvat soli.
- Dodajte hladan maslac i utrljajte ga u suhe sastojke dok smjesa ne nalikuje grubim mrvicama.
- Dodajte žumanjak i dovoljno hladne vode da se tijesto sjedini.
- Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
2. Pečenje Tijesta:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i obložite kalup za tart promjera 23 cm.
3. Priprema Čokoladnog Nadjeva:
- U lončiću zagrijte vrhnje za šlag dok ne počne lagano kipjeti.
- Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, maslac i šećer. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte vaniliju i aromatiziranu ljutu sol te sve dobro promiješajte.
4. Sastavljanje i Hlađenje:
- Ulijte čokoladni nadjev u pečenu koru i ravnomjerno rasporedite.
- Stavite tart u hladnjak na najmanje 2 sata, ili dok se potpuno ne stvrdne.
5. Posluživanje:
- Prije posluživanja, pospite tart s malo dodatne aromatizirane ljute soli za vizualni efekt i dodatni okusni udar.
- Tart poslužite hladan, a može se kombinirati sa jagodama ili sladoledom od vanilije
Savjet:
Ako želite još intenzivniji okus, možete dodati malo naribane tamne čokolade preko tart-a neposredno prije posluživanja. Aromatizirana ljuta sol dodaje suptilnu toplinu i dimljeni okus koji savršeno nadopunjuje bogatstvo čokolade.