Evo recepta za jedinstveni Čokoladni tart s aromatiziranom ljutom soli od čokoladnog habanera i kakaa. Ova kombinacija slatkog i ljutog stvara nevjerojatno bogat i složen desert koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade i začina.

 

Sastojci

 

Za tijesto:

  • 1 1/4 šalice brašna
  • 1/4 šalice kakaa u prahu (nezaslađen)
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 1/2 šalice hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice hladne vode

 

Za čokoladni nadjev:

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa), nasjeckane
  • 1/2 šalice vrhnja za šlag
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4 šalice šećera
  • 1 žličica vanilije
  • 1/2 žličice Cacao aromatizirane ljute soli 80 g

 

Priprema

 

1. Priprema Tijesta:

  • U velikoj zdjeli, pomiješajte brašno, kakao u prahu, šećer u prahu i prstohvat soli.
  • Dodajte hladan maslac i utrljajte ga u suhe sastojke dok smjesa ne nalikuje grubim mrvicama.
  • Dodajte žumanjak i dovoljno hladne vode da se tijesto sjedini.
  • Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

 

2. Pečenje Tijesta:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i obložite kalup za tart promjera 23 cm.

 

3. Priprema Čokoladnog Nadjeva:

  • U lončiću zagrijte vrhnje za šlag dok ne počne lagano kipjeti.
  • Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, maslac i šećer. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  • Dodajte vaniliju i aromatiziranu ljutu sol te sve dobro promiješajte.

4. Sastavljanje i Hlađenje:

  • Ulijte čokoladni nadjev u pečenu koru i ravnomjerno rasporedite.
  • Stavite tart u hladnjak na najmanje 2 sata, ili dok se potpuno ne stvrdne.

 

5. Posluživanje:

  • Prije posluživanja, pospite tart s malo dodatne aromatizirane ljute soli za vizualni efekt i dodatni okusni udar.
  • Tart poslužite hladan, a može se kombinirati sa jagodama ili sladoledom od vanilije

 

Savjet:

Ako želite još intenzivniji okus, možete dodati malo naribane tamne čokolade preko tart-a neposredno prije posluživanja. Aromatizirana ljuta sol dodaje suptilnu toplinu i dimljeni okus koji savršeno nadopunjuje bogatstvo čokolade.