Kruh od heljde od samo 2 odnosno 3 sastojka: Hajdinska kaša, sol i voda!

Savršen za sve koji izbjegavaju gluten, kvasac, aditive, jaja i mliječne proizvoide u kruhu!

 

Sastojci za kruh:

 

Priprema:

  • Heljdu staviti u staklenu posudu i preliti većom količinom vode. Ostaviti da odstoji između 8 i 12 sati.
  • Natopljenu heljdu procijediti i dobro isprati, te ostaviti 15ak minuta u cjedilu da se posuši.
  • Heljdu staviti u blender, preliti sa 250ml vode i dodati žlicu solnog cvijeta. Smjesu kratko izblendati u kašu. Isto možete učiniti i štapnim mikserom.
  • Smjesu izliti u staklenu posudu (ne metalnu), prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu barem 7 sati. Kao izvor topline preporučamo pećnicu na najmanjoj temperaturi. Nakon 7 sati smjesa bi se trebala malo napuhati i dobiti mjehurićastu strukturu. Ukoliko tekstura nije prema očekivanju produžite fermentiranje još nekoliko sati.
  • Dovoljno fermentirana smjesa može se prebaciti u kalup za pečenje kruha obložen masnim papirom. Pecite kruh 1h na 170°C.
  • Nakon pečenja izvadite kruh iz kalupa za pečenje, uklonite masni papir i umotajte u krpu.
Hajdina kašaSolni cvijet

U fermentiranu smjesu možete po želji dodati i sjemenke suncokreta ili sezama.

Kruh je doista prekrasne teksture, jako se lako reže i u tanke šnite i jako je ukusan.

Izvor za ovaj krasan recept:

https://www.nutriplanet.org/2016/03/fermented-buckwheat-bread-2/ 

http://blog.pravahrana.net/kruh-od-fermentirane-heljde/