Sastojci:

  • 30 g sušenih gljiva (vrganji, shiitake ili mješavina)
  • 1 šalica vruće vode
  • 2 žlice maslaca
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica brašna
  • 1 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju (opcionalno)


Priprema:

  1. Sušene gljive stavite u zdjelu i prelijte vrućom vodom. Ostavite da se namoče 20-30 minuta dok ne postanu mekane.
  2. Izvadite gljive iz vode i dobro ih ocijedite, ali sačuvajte vodu od namakanja.
  3. Narežite gljive na manje komade.
  4. U tavi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane zlatno smeđ.
  5. Dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.
  6. Dodajte gljive u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  7. Pospite brašnom i dobro promiješajte. Kuhajte 1-2 minute kako biste uklonili okus sirovog brašna.
  8. Polako dodajte temeljac i vodu od namakanja gljiva, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.
  9. Kuhajte umak 10-15 minuta dok se ne zgusne, zatim dodajte vrhnje za kuhanje.
  10. Pustite da umak krčka još nekoliko minuta, zatim ga začinite solju i paprom po ukusu.
  11. Poslužite umak toplo, preliven preko tjestenine, riže ili mesa. Ukrasite svježim peršinom po želji.


Umak od gljiva


Kvalitetne dehidrirane gljive potražite u eMerkato internet trgovini od proizvođača VG FRAYER!


- Vrganj Premium

- Lisičarka premium

- Crna truba premium

- Classic mix mješavina

- Šumski mix mješavina 

- Premium mix mješavina