Želiš li primati novosti o novim proizvodima i popustima, prijavi se na naš Newsletter!
Fini umak od sušenih gljiva
Pročitano 278 puta
Sastojci:
- 30 g sušenih gljiva (vrganji, shiitake ili mješavina)
- 1 šalica vruće vode
- 2 žlice maslaca
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica brašna
- 1 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za dekoraciju (opcionalno)
Priprema:
- Sušene gljive stavite u zdjelu i prelijte vrućom vodom. Ostavite da se namoče 20-30 minuta dok ne postanu mekane.
- Izvadite gljive iz vode i dobro ih ocijedite, ali sačuvajte vodu od namakanja.
- Narežite gljive na manje komade.
- U tavi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane zlatno smeđ.
- Dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.
- Dodajte gljive u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Pospite brašnom i dobro promiješajte. Kuhajte 1-2 minute kako biste uklonili okus sirovog brašna.
- Polako dodajte temeljac i vodu od namakanja gljiva, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.
- Kuhajte umak 10-15 minuta dok se ne zgusne, zatim dodajte vrhnje za kuhanje.
- Pustite da umak krčka još nekoliko minuta, zatim ga začinite solju i paprom po ukusu.
- Poslužite umak toplo, preliven preko tjestenine, riže ili mesa. Ukrasite svježim peršinom po želji.