Nerijetko čujemo i sami govorimo da se u prirodi skriva lijek za sve, a jedna od biljki o čijoj su se moći iscjeljivanja mnogi tijekom duge povijesti osvjedočili zacijelo je gavez. Ova oku ugodna višegodišnja biljka latinskog imena Symphytum officinale ima vrlo dugačku i šaroliku povijest uporabe pa je tako bila poznata i cijenjena još u srednjem vijeku za liječenje zglobova i zacjeljivanje rana te za sve bolesti kostiju.

Ljekoviti gavez cvate tijekom cijelog ljeta, a svježu biljku najbolje je brati tijekom cvjetanja. Korijen i listovi se sakupljaju u proljeće ili jesen, a koriste se svježi ili osušeni. Prije sušenja na toplom i prozračnom mjestu ili u sušionici, korijen je potrebno razrezati na komade veličine oko 15 centimetara, a sušenje obaviti u što kraćem vremenskom razdoblju kako bi se spriječio proces fermentacije djelatnih tvari.

U slučaju gaveza, ljekoviti dijelovi biljke su lišće i korijen. Oba imaju ljekovita svojstva, ali njen duboki i račvasti korijen tamnosmeđe do crne boje ima veću koncentraciju korisnih sastojaka.



Što ovu biljku čini tako učinkovitom?

Ljekovito protuupalno i analgetsko djelovanje gaveza potvrđeno je nizom kliničkih studija. Listovi ljekovitog gaveza sadrže karotin, alkaloide, kalij i vitamin C. Korijen sadrži trijeslovinu, sluz, škrob, alantoin, inulin, kolin, triterpene i alkaloide. Također, sadrži i tanine, glikozide, smolu, eterično ulje i asparagin.

Iako je gavez očito spoj mnogih moćnih sastojaka, na vrhu ljestvice ljekovitosti je zasigurno alantoin, glavna aktivna djelatna tvar sa snažnom sposobnošću poticanja rasta stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Do aktivnog djelovanja alantoina dolazi tek u sudjelovanju s drugima aktivnim tvarima iz gaveza pa je tako auksin biljni hormon koji potiče alantoin u stvaranju novih stanica i tkiva.

Sve u svemu, upravo je zbog alantoina gavez jedan od najboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

Oblozi gaveza su djelotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma te kod upale kostiju.

Gavez učinkovito uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova kod iščašenja zglobova i osteoartritisa koljena. Isto tako, u istraživanjima je sudionicima izrazito ublažio bolove u leđima. Poznat je i u homeopatiji pa se tako homeopatski preparati gaveza koriste kod:

  • iščašenja
  • fantomske boli
  • kod zacjeljivanja rana

Što se samih pripravaka tiče, od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.

Premda postoji travarska tradicija i neke recepture za čajeve i tinkture sa sušenim korijenom gaveza ili listovima, istraživanja su zbog nekih sastojaka koje sadrži potvrdila određene rizike kod unutarnje upotrebe (posebice vezano za jetru, pluća pa i rak), pa ga je danas najsigurnije koristiti samo za vanjsku uporabu. Posebno je opasan za trudnice i dojilje.



Kako je najsigurnije koristiti gavez?

Uzevši u obzir navedeno, najsigurniji, najrašireniji, a ujedno i najpraktičniji ljekoviti pripravak gaveza gavezova je mast za vanjsku primjenu - poznata i nezamjenjiva po svim učincima navedenih u tekstu, a ponajviše učincima na uganuća, iščašenja te na smanjenje upale i boli u mišićima i kostima, kao i na zarastanje rana. Zbog svega toga vrlo često se preporučuje i kod istih sportskih ozljeda gdje njeno korištenje donosi brzo olakšanje simptoma.

Ponekad gavezova mast sadrži i još neke aktivne tvari i biljke, kao npr. propolis, stolisnik, crni sljez te vitamin E. Nanosi se tako da se jednostavno utrlja u kožu, a prilikom nanošenja dobro je i izmasirati bolno područje kako bi se pospješilo prodiranje kreme u pore kože. Bitno je da se mast nanosi na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta dva do tri puta na dan. Nakon upotrebe potrebno je oprati ruke.

Na kraju, nije suviše još jednom naglasiti da se:

  • Preparati gaveza ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama.
  • Ograničena je i duljina primjene, pa se savjetuje da se nakon 4-6 tjedana tretiranja ozljede lokalno prekine korištenje.
  • Mast gaveza ne smije koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Ako već niste, isprobajte ovu ljekovitu biljku i na svojoj se koži osvjedočite o moći prirode!



Gavezov prirodni balzam možete kupiti ovdje



Izvor: https://www.fitness.com.hr/zdravlje/um-tijelo/Gavez-gavezova-mast.aspx