Mlijeko i mliječni proizvodi koje kupujemo u trgovinama su prošli kroz procese pasterizacije i homogenizacije.

 

Što je pasterizacija?

Pasterizacija je proces kojim se mlijeko zagrijava na visokim temperaturama da bi se uništile bakterije u mlijeku. Pasterizacija potpuno mijenja strukturu mlijeka, i umjesto da mlijeko postaje sigurno i korisno za upotrebu, ono zapravo postaje nešto sasvim drugo. Osim što zagrijavanje na visokim temperaturama ubija patogene bakterije, ono ubija i korisne laktobakterije kao i mnoge druge hranjive komponente. Visoka temperatura potpuno mijenja strukturu osjetljivih mliječnih proteina koji denaturiraju i postaju vrlo teški za probavu i štetni za zdravlje.

 

Pasterizacija smanjuje sadržaj vitamina, denaturira mliječni protein, uništava vitamine B12 i B6, vitamin A, vitamin D, vitamin C, onemogućuje apsorpciju kalcija iz mlijeka, ubija korisne bakterije i promiče patogene!

 

Pasterizacijom se sirovo mlijeko najčešće zagrijava na 72˚C ili čak niže. Dobiva se tzv ”svježe” mlijeko koje kratko traje i mora se držati u hladnjaku. Mlijeko koje se u trgovinama deklarira kao “trajno mlijeko” podvrgnuto je procesu zagrijavanja na višim temperaturama od pasterizacije.

 

Što je homogenizacija?

Homogenizacija je proces kojim se smanjuje promjer masnih kuglica za oko 10 i više puta u mlijeku da bi se spriječilo tj. usporilo nakupljanje vrhnja na površini mlijeka. Uvijek se provodi kod trajnog mlijeka i fermentiranih proizvoda, a kod pasteriziranog mlijeka nije obavezna. Uslijed homogenizacije mlijeko dobiva bjeliju boju. 

 

Homogenizacija je vrlo neprirodan postupak jer masnoća koja se dobije tim postupkom više nema svoju prirodnu strukturu. 

 

 

Što se događa u mlijeku uslijed pasterizacije?

  • Uništava se velik dio vitamina prisutnih u sirovom mlijeku: B6, B12, tiamin, folna kiselina, C i D vitamin,Beta-laktoglobulin je protein osjetljiv na visoke temperature, a pomaže iskorištavanje vitamina A pa čak i naknadno dodani vitamin A u pasterizirano mlijeko može biti teško iskoristiv.
  • Uništava se enzim fosfataza koji pomaže iskorištavanju kalcija,
  • Uništava se enzim lipaza za razgradnju masti pa tako i onih mliječnih,
  • Ubijaju se laktobakterije, tzv. probiotici.
  • Pojedinim proteinima se mijenja struktura i postaju teže probavljivi.
  • Laktoza (mliječni šećer) pretvara se u betalaktozu koja brže podiže šećer u krvi.
  • Četvrtina joda iz mlijeka se uništava.
  • Pasterizacijom i sterilizacijom se uništava, umanjuje broj ili deaktivira djelovanje ovih navedenih brojnih protektivnih tvari. 
  • Uništavaju se antibakterijska svojstva mlijeka.

 

Izbor sireva obiteljske sirane Majcani

Sirevi su napravljeni od homogeniziranog i pasteriziranog mlijeka.

Domaći tvrdi punomasni sirDomaci punomasni tvrdi kravlji sir

Izvori:

https://www.agroklub.com/prehrambena-industrija/mlijeko-je-zivo-ne-ubijajte-ga/12689/

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/istine-i-lazi-o-mlijeku.html