Nećemo vam pisati o receptima za ajvar, kojih je zaista mnogo, nego smo odlučili proučiti njegovo porijeklo i etimologiju njegova imena.  

Mješavina puna okusa, spravljena od začina, octa, šećera, voća i povrća u svijetu se naziva chutney. Danas ga možete kupiti gotovog u trgovini ili pripremiti sami kod kuće. Chutney je sve više prisutan na policama zajedno sa staklenkama variva i umaka za tjesteninu i rižu.

Chutney je nastao prije više od 2000 godina u obliku umaka ili paste od svježih sastojaka. Podrijetlom iz Indije, ime Chatni znači slomljen, zgnječen. Izvorno su sastojci bili gnječeni u posudi, i nije bilo ni šećera ni octa kako bi se mogao na duže vrijeme pohraniti u tegli. Sada se chutney izrađuje u blenderu, te uz dodatak šećera i octa traje puno dulje.

Chutney ima sastav sličan umaku za salsu, i često se koristi kao slatko-kiseli začin. U mnogim zemljama priprema se od mješavine svježeg voća, povrća i začina, pirjanih na laganoj vatri. Iako je većina tipova chutney umaka slatko- kisela, postoje i neki ljuti.

Chutney se „pridružio“ Europskoj kulinarskoj kulturi u sedamnaestom stoljeću, kada su ga iz Azije donijeli britanski vojnici. U europskim se varijacijama ovo jelo zvalo "mangoed" jer je jedan od sastojaka bio mango.

 

O Ajvaru

Ajvar (iz turskog hayvar ili Kavyar= slana ikra) je pripravak koji rabi se kao hladni dodatak osobito mesu s roštilja ili primjerice kao namaz na kruhu. Temelji se na paprici i raznim začinima. Izvorno je bila miješana salata od paprike, patlidžana i začina. Što se tiče konkretnog porijekla postoje različite i kontroverzne teorije. Neki izvori navode da je došao na naša područja za vrijeme turskih osvajanja. Osobito je omiljen u zemljama Jugoistočne Europe.

Ajvar je slične pripreme kao i ljutenica i lećo te pinđur, koji se uvijek priprema od patlidžana, rajčica, luka i češnjaka. Rumunjska varijanta nosi naziv Zacuscă, a mađarska varijanta Erős Pista prilično je ljuta. Ruska varijanta se zove ogonek / ogonjok i uključuje rajčicu, luk, sol, papar, češnjak i chili.

Ajvar se proizvodi u raznim zemljama, uključujući Albaniju, Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju. Ajvar je jedna od takozvanih tradicionalnih zimnica koja uključuje ukiseljene paprike, ukiseljenu rajčicu i sve ostalo što se može uklopiti u staklenku koja se priprema prije zime.

 

Ako baš ove godine niste slagali svoj ajvar, probajte ove koje vam mi nudimo:

Ajvar blagiAjvar ljuti

Izvori:

https://www.desiblitz.com/content/history-and-origin-of-chutney

https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana/internacionalna-kuhinja/svi-vole-ajvar---299610.html

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ajvar