O smilju

Smilje (imortela) je mediteranska biljka koja se najviše upotrebljava u kozmetičkoj industriji za njegu i očuvanje kože. Kako sam izvorni naziv Imortela sugerira, radi se o biljci za koju se smatra da djeluje regenerativno na ljudski organizam.

Smilje sadrži visoki udio italodiona koji pomaže u regeneraciji tkiva i apsorpciji hematoma.

 

Primjena pripravaka od smilja

Zahvaljujući svom sastavu, osim sto djeluje antihematomatično i regenerativno, smilje je također mukolitik, spazmolitik, djeluje snažno protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimulira rad hepatocita, smanjuje razinu kolesterola, pokazuje analgetičko djelovanje. 

Macerat smilja je božanstveni pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u djevičansko ulje u staklenoj posudi. Macerat se primjenjuje ponajprije u kozmetici za tretiranje zrele i suhe kože, te kože sklone upalama.

 

Priprema macerata

Priprema macerata se obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja. Tada se svježi cvjetovi smilja poslože u staklenu posudu, preliju hladno prešanim uljem po izboru (bademovim, maslinovim, uljem koštica marelice, uljem grožda ili kokosovim uljem) tako da je sloj ulja do tri prsta iznad biljne mase. Posuda se zatvori poklopcem i odloži na sunce oko 40 dana. Nakon toga se cvjetovi procijede, a procijeđeno ulje koja se dobije jest macerat za njegu.

Macerat Smilja 


Upotreba macerata

Macerat smilja možete koristiti za njegu kože cijelog lica, ujutro i uvečer. Nanesite sloj ulja na mjesta gdje ste se udarili da spriječite pojavu hematoma. Pomaže i kod zarastanja ožiljaka. Djelotvoran je u prevenciji nastanka bora.

 

Ostali proizvodi od smilja u eMerkato internet trgovini:

Krema od smilja i Krema za tijelo proizvođača Lastovska priča j.d.o.o.

Krema od smiljaReumatska krema od smilja