Gin je destilirano alkoholno piće koje svoju aromu duguje borovici, ali često uključuje i razne druge botanike.


Proces proizvodnje gina uključuje nekoliko ključnih koraka:

1. Odabir botanika: Osnovni sastojak gina je borovica, koja mu daje karakterističan okus. Osim borovice, u proizvodnji gina često se koriste i drugi botanici kao što su korijander, korijen angelike, korijen perunike, kora citrusa, kardamom, cimet, muškatni oraščić, i mnogi drugi. Odabir botanika varira ovisno o proizvođaču i vrsti gina.

2. Destilacija osnovnog spirita: Gin počinje s neutralnim alkoholom visoke čistoće, obično proizvedenim od žitarica. Alkohol se destilira kako bi se postigla visoka koncentracija alkohola (obično preko 96%), koja služi kao baza za dodavanje botanika.

3. Dodavanje botanika: Postoje dva glavna načina dodavanja botanika u gin:

  • Maceracija: Botanici se stavljaju u neutralni alkohol i ostavljaju da se namaču određeno vrijeme (obično 24 do 48 sati). To omogućuje ekstrakciju aroma i okusa iz botanika u alkohol.
  • Destilacija s parom: Botanici se stavljaju u košaru ili spremnik unutar destilacijskog aparata kroz koji prolazi para alkohola. Para prolazi kroz botanike, ekstrahirajući njihove arome.

4. Destilacija: Nakon dodavanja botanika, mješavina se ponovno destilira. Tijekom destilacije, različite frakcije (glave, srce i repovi) se pažljivo odvajaju. Srce destilata je najkvalitetniji dio i koristi se za proizvodnju gina.

5. Razrjeđivanje i miješanje: Destilat se obično razrjeđuje destiliranom vodom kako bi se postigla željena jačina alkohola, koja je obično između 40% i 47% ABV (alkohol po volumenu). U nekim slučajevima, gin može biti dodatno filtriran kako bi se postigla čistoća.

6. Odležavanje (opcionalno): Većina gina ne zahtijeva odležavanje, ali neki proizvođači odlučuju odležavati gin u drvenim bačvama kako bi dodali kompleksnost i dubinu okusa. Ovaj proces je rijedak i više se koristi za specijalne ili premium ginove.

7. Pakiranje: Nakon što je gin destiliran, razrijeđen i eventualno odležan, puni se u boce, etiketira i priprema za distribuciju.


Različite vrste gina

1. London Dry Gin: Najpoznatiji stil gina, karakterizira ga suhoća i dominantan okus borovice. Svi botanici se dodaju tijekom destilacije, bez dodataka nakon destilacije.

2. Plymouth Gin: Ovaj stil se može proizvoditi samo u Plymouthu, Engleska. Blago je slađi i puniji u usporedbi s London Dry Ginom.

3. Old Tom Gin: Slađi gin, popularan u 18. i 19. stoljeću, često se koristi u klasičnim koktelima.

4. Navy Strength Gin: Gin s višim udjelom alkohola (obično oko 57% ABV), razvijen za britansku mornaricu.

5. Flavored Gin: Gin s dodatnim okusima, često voćnim ili cvjetnim, koji se dodaju nakon destilacije.


Možemo vam ponuditi gin iz destilerije IMAGINE SPIRTS koja proizvodi dvije vrste gina.



MIDNIGHT GIN, Jedinstven i kompleksan London dry gin punog okusa, kreiran kupažom dva odvojena destilata od po 12 začina svaki.
Esencije dana, nježne i cvjetne miješaju se sa egzotičnim i pikantnim mirisima noći. Savršena kombinacija bogatog, ali vrlo uravnoteženog okusa koja Martini ili Gin & Tonic podiže na novu razinu.

Midnight Gin


PINK ROBIN ARONIA GIN moderan, vrlo mirisan i aromatičan GIN, proizveden destilacijom 12 začina. Suprotno većini "aromatiziranih" ginova, koji imaju bombonski okus i vrlo su slatki, Pink Robin zadržava suhoću, karakteristiku klasičnog londonskog Dry Gin-a, pa se može koristiti čak i za klasične koktele poput Dry Martinija i Negronija.

Pink Robin Aronia Gin