Gospina trava, poznata i pod imenom kantarion, zeljasta je korovska biljka (visoka 30 - 70 cm). Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.

Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvjetovima. Listići gospine trave, gledani prema svjetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te su točkice na listićima žlijezde s eteričnim uljem.

Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.

Kantarion- Gospina trava 

Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana:

-       Izvana: za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva,

-       Iznutra: za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća.


Vino od gospine trave

Staviti u bocu 50 grama cvjetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg bijelog vina. Ostaviti da odstoji mjesec dana.
Zatim sve dobro ocijedite (i cvjetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci, na hladnom mjestu.

Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – prije ručka i večere.


Liker od gospine trave

Prirediti 15 grama osušenih cvjetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera.
Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pa staviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave.
Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati.
Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati.


Izvor Narodni list OVDJE.