Bučino ulje djeluje posebno blagotvorno na ljudsko zdravlje. Ulje sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E.


Vrlo pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem žličice ulja dnevno. U nekim zemljama (Bugarska, Rumunjska, Turska i Ukrajina) gotovo da nema bolesti prostate jer su tamo bundevine sjemenke dio redovite prehrane.

Istraživači u malom istraživanju "Pouzdani izvor" dali su sudionicima između 500 i 1.000 miligrama ulja sjemenki bundeve. Sudionici su vidjeli drastično poboljšanje njihovih simptoma prekomjernog djelovanja mokraćnog mjehura, uključujući vlaženje noću.

U istom istraživanju otkriveno je da ulje sjemenki bundeve pomaže u ublažavanju nekih simptoma menopauze. To je uključivalo smanjenje vrućine, bolove u zglobovima i glavobolje. Žene koje uzimaju ulje sjemenki bundeve također su imale porast razine HDL-a, što je „dobar“ kolesterol.

Osim preventivnog i ljekovitog djelovanja na prostatu bučino ulje ima i druga pozitivna svojstva i djelovanja: smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od ateroskleroze; poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Nadalje, bučino ulje povoljno djeluje na crijevnu floru, povoljno djeluje na ten kod djece sklonih ekcemima, i konačno, povoljno djeluje na plodnost kod odraslih.

Ulje sjemenki bundeve povezano je s pozitivnim učincima na rast kose, posebno kod muškaraca. Iz ranije navedenog istraživanja saznajemo da muškarci koji su uzimali 400 miligrama bučinog ulja svaki dan tijekom 24 tjedna imali su zapravo 40 posto više rasta kose od muškaraca iz placebo grupe. Nisu pronađeni štetni učinci.

No, osim ljekovitih svojstava bučinog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu aromu te se ubraja u "delikatesno ulje". To je prirodan i zdrav proizvod s izvanrednim okusom i aromom, dobiven hladnim cijeđenjem sjemena bundeve, a često se kombinira sa sjemenkama suncokreta. Obiluje nezasićenim omega-3 i omega-6-masnim kiselinama.

Preporučuje se uporaba: 1-3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

OPG HARAČI

100% Bučino ulje! Bez dodavanja suncokretovog ulja, toplo prešano!

Mješavina bučinog i suncokretovog ulja u omjeru 70:30! Toplo prešano ulje!


Sirovo ulje, 100% bučine koštice, hladno prešano!

OPG DARKO ŠIPEK

Varaždinsko bučino ulje 100%


Djevičansko 100% bučino ulje.

 

80% Bučino ulje nerafinirano, 20% Suncokretovo ulje rafinirano.

 

Odaberite jedno ulje za sebe: https://emerkato.hr/svi-proizvodi/ulje-i-ocat/bucino-ulje.html

 

Izvori: https://www.plivazdravlje.hr/centar/prehrana/5/namirnica/50/Bucino-ulje.html,

https://www.healthline.com/health/pumpkin-seed-oil#hair-and-skin