Maslaci od orašastih plodova u posljednje vrijeme sve su popularniji, i jako traženi.

 

Bademov maslac jest dobar izvor mononezasićenih masti, koje su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti. Bademi su jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina E, antioksidansa, a mogu također pomoći u snižavanju kolesterola. Badem je i dobar izvor magnezija koji je potreban za gotovo sve procese u našem organizmu.

 

Uvijek je zdravije posegnuti za šakom badema, nego za vrećicom čipsa ili bombona. Velik udio masti u bademima čini nas sitima kroz duže vrijeme i doprinosi stabilnom šećeru u krvi i stabilnoj energiji.

Domaći badem 

Vrlo je važno upozoriti na pravilan odabir badema, jer većina badema u našim trgovačkim centrima dolazi iz uvoza i nema deklariran način pasterizacije, a pasterizacija može biti napravljena kemijskim sredstvima.

U eMerkato internet trgovini dostupni su domaći bademi OPG-a Andričić pored Bjelovara,

 

Osima badema za izradu maslaca potreban je snažan mikser ili blender te strpljenje jer ćete često otvarati uređaj da pokupite sadržaj sa stane posude i vratite ih na dno posude za obradu.

 

Odabir blendera

Za izradu maslaca važno je imati snažan blender, jer je potrebno 10 do 15 minuta za izadu maslaca, ovisno o snazi blendera.

 

Postupak

  •  Bademe je prvo potrebno zagrijati na temperaturi iznad 100 C u pećici jedno 10-15 minuta
  • Zagrijane bademe potrebno je prebaciti u blender i staviti prvo na najmanju brzinu vrtnje, bitno je pronaći brzinu na kojoj se nož neće okretati „u prazno“.
  • Čim primijetite da se nož okreće bez da usitnjava sadržaj otvorite blender i sadržaj promiješajte te ga ponovno uključite.
  • Miksanjem, odnosno rezanjem se postepeno stvara maslac i zagrijava te počinje poprimati teksturu maslaca
  • Ukoliko nikako ne možete postići glatku teksturu dodajte žlicu djevičanskog kokosovog ulja koje će olakšati finalnu izradu maslaca
  • Po ukusu u gotovi maslac možete dodati malo vanilin extrakta ili prirodnih zaslađivača.

 

Badem maslac