Želiš li primati novosti o novim proizvodima i popustima, prijavi se na naš Newsletter!
Napravite sami svoj maslac od badema
Maslaci od orašastih plodova u posljednje vrijeme sve su popularniji, i jako traženi.
Bademov maslac jest dobar izvor mononezasićenih masti, koje su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti. Bademi su jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina E, antioksidansa, a mogu također pomoći u snižavanju kolesterola. Badem je i dobar izvor magnezija koji je potreban za gotovo sve procese u našem organizmu.
Uvijek je zdravije posegnuti za šakom badema, nego za vrećicom čipsa ili bombona. Velik udio masti u bademima čini nas sitima kroz duže vrijeme i doprinosi stabilnom šećeru u krvi i stabilnoj energiji.
Vrlo je važno upozoriti na pravilan odabir badema, jer većina badema u našim trgovačkim centrima dolazi iz uvoza i nema deklariran način pasterizacije, a pasterizacija može biti napravljena kemijskim sredstvima.
U eMerkato internet trgovini dostupni su domaći bademi OPG-a Andričić pored Bjelovara,
Osima badema za izradu maslaca potreban je snažan mikser ili blender te strpljenje jer ćete često otvarati uređaj da pokupite sadržaj sa stane posude i vratite ih na dno posude za obradu.
Odabir blendera
Za izradu maslaca važno je imati snažan blender, jer je potrebno 10 do 15 minuta za izadu maslaca, ovisno o snazi blendera.
Postupak
- Bademe je prvo potrebno zagrijati na temperaturi iznad 100 C u pećici jedno 10-15 minuta
- Zagrijane bademe potrebno je prebaciti u blender i staviti prvo na najmanju brzinu vrtnje, bitno je pronaći brzinu na kojoj se nož neće okretati „u prazno“.
- Čim primijetite da se nož okreće bez da usitnjava sadržaj otvorite blender i sadržaj promiješajte te ga ponovno uključite.
- Miksanjem, odnosno rezanjem se postepeno stvara maslac i zagrijava te počinje poprimati teksturu maslaca
- Ukoliko nikako ne možete postići glatku teksturu dodajte žlicu djevičanskog kokosovog ulja koje će olakšati finalnu izradu maslaca
- Po ukusu u gotovi maslac možete dodati malo vanilin extrakta ili prirodnih zaslađivača.