Zahvaljujući svom iznimnom sastavu, med se od davnina smatra jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za širok spektar bolesti.
Stari Egipćani bavili su se pčelarstvom. U grobnici faraona Tutankamona pronađene su posude s još uvijek jestivim medom. U majanskoj kulturi med su smatrali hranom bogova. Grci i Rimljani su koristili med u svojim ratnim pohodima, kao sredstvo za brže zacjeljivanje rana.


Za njegov nastanak zaslužne su pčele koje cvjetni nektar pretvaraju u različite vrste meda. Dobiveni med je mješavina organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina ( B1, B2, B5, B6, C, D, E, K) i minerala (natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) te drugih vrijednih sastojaka.
Med ima neograničen rok trajanja, a najbolje je da ga čuvamo na temperaturi od 17 do 19°C na suhom i tamnom mjestu. Ne smijemo ga čuvati u metalnim posudama i najbolje ga je koristiti s plastičnom ili drvenom žličicom umjesto metalne. I još jedna stvar na koju trebamo pripaziti prilikom njegovog korištenja je da ga ne dodajemo vrućim napicima jer gubi ljekovita svojstva na temperaturama iznad 41°C.


Pogledajte našu ponudu na https://emerkato.hr/svi-proizvodi/med-i-pekmezi/med-i-pcelinji-proizvodi.html