Kaduljin med najčešće je svijetložute ili zelenkaste boje. Ugodnog je, pomalo gorkog okusa i jakog mirisa po kadulji. Slatki, ljepljivi med - poslastica koja pomaže održanju vašeg zdravlja. No, koristi koje možete dobiti od meda uvelike ovise o njegovoj kvaliteti i teksturi.

 

Med od kadulje dobiva se iz cvijeta biljke kadulje koja je zbog svoje ljekovitosti stekla status svete biljke. Ova biljka je vrlo osjetljiva na zimu te zbog toga najviše raste na mediteranskom području, a cvate od svibnja do lipnja. U kontroliranim uvjetima može se uzgajati i u drugim dijelovima zemlje. Med od kadulje miriši po cvijetu ove biljke te je vrlo ukusan. Vrlo je ljekovit sa snažnim antiseptičkim, umirujućim i antivirusnim djelovanjem. Posebno je dobar za bolesti dišnih organa kao što su bronhitis i suhi kašalj jer potiče izbacivanje sluzi iz organizma.  Pospješuje mokrenje te se stoga preporučuje kao dodatak u biljnim čajevima protiv gihta i raznih reumatskih problema. Zbog svog umirujućeg djelovanja, brzo utječe na stanja nervoze i straha. Smanjuje napetost i stres, povećava energiju i poboljšava raspoloženje.

 

Kaduljinom medu treba duže vremena da se kristalizira jer sadrži više fruktoze nego ostali. Mislit ćete da je kaduljin med zato slađi, ali ne, okus mu je blag, a ekstra fruktoza medu daje niži glikemijski indeks od većine ostalih. Većina kuhara zapravo više voli ovaj med jer njime mogu zasladiti jela bez previše mednog ukusa.

 

Mnogi korisnici kaduljinog meda kažu da ga koriste umjesto šećera, iz zdravstvenih razloga. Zbog njegovog antiseptičkog svojstva koriste ga za opekotine i stavljaju ga između nožnih prstiju za gljivice. Rade raznovrsne maske za lice za čišćenje kože i akni.

 

U ponudi u našoj trgovini imamo kaduljin med obitelji Fajdetić – njihov najtrofejniji med.

Med kadulje OPG Fajdetić

Kako je selidba pčelinjaka vrlo važna, a isto tako i lokacije na koje se košnice prevoze, obitelj Fajdetić obraća izuzetno veliku pozornost da se pčele uvijek nalaze u nedirnutoj prirodi, što dalje od bilo kakve industrije ili industrijskih poljoprivrednih kultura. Aktivno pčelare sa 150 košnica i svake godine ulažu u novu opremu. Uredili su vrcaonicu, punionu meda, prodajni prostor i skladište s radionom kako bi proizvodnja bila na što višem nivou.

 

Kaduljin med možete kupiti ovdje.

 

 

Izvori: https://www.corganic.com/blogs/news/sage-honey, https://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/vrste-meda-med-od-kadulje, https://zivim.gloria.hr/jedem/med-od-kadulje-ljekovitost-meda-od-kadulje/8612807/https://www.agroklub.com/pcelarstvo/med-od-kadulje-najtrofejniji-je-med-opg-a-fajdetic-a-kupce-je-nasao-i-na-bliskom-istoku/49161/