Što je to perga?


Perga je fermentirana pelud koja se nalazi u pčelinjem saću i naziva se još i „pčelinji kruh“, (eng. bee bread). Perga nastaje od svježeg peluda sakupljenog sa cvjetova koji pčele čuvaju u saću. Pčele granule peluda unose u stanice saća gdje ih utiskuju kako bi dobile kompaktnu masu, obogaćuju ih svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima te dodatno konzerviraju nektarom. Pod utjecajem enzima i mikroorganiznama koje pčele izluče, u kombinaciji s velikom vlažnosti i temperaturom u košnici, dolazi do fermentacije peluda u pergu, odnosno „pčelinji kruh“.

Kakav je sastav perge?


Zbog svega toga ona ima drugačiji sastav i hranjiviju vrijednost u odnosu na svježe sakupljenu pelud i ujedno predstavlja osnovnu hranu za pčelinje ličinke i mlade pčele. U odnosu na pelud, perga ima više slobodnih aminokiselina, vitamina K i folne kiseline, veći stupanj kiselosti, manje ugljikohidrata i veće količine lako probavljivih proteina.


Za što se koristi perga?


Perga je izvor velikog broja vitamina, minerala i ostalih za organizam korisnih komponenti. Zbog velike količine slobodnih aminokiselina dobra je za djecu u razvoju, a također i kod odraslih osoba kao pomoć pri oporavku organizma kod raznih oboljenja. Koristi se i kod povećanih fizičkih napora jer smanjuje umor i jača imunološki sustav. Također pomaže kod problema vezanih za probavni sustav te poremećaja funkcije jetre.
Zbog visoke koncentracije rutina u pergi, ona pomaže kod problema sa srcem i krvnim žilama. 
Preporuka za konzumiranje je barem pola sata prije jela ili dva sata nakon jela (na tašte). Za odraslu osobu preporučena doza je 1-2 grama na dan , za djecu 0,5 – 1 gram na dan. (1 gram je približno 7 - 8 granula).


Čuvanje perge


Čuva se na suhom, tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi.

Kako kupiti?


Pergu možete kupiti ovdje: 

https://emerkato.hr/perga-10-g-50-2338.html

https://emerkato.hr/perga-30-g-50-2339.html