Razlika između pekmeza, marmelade i džema često zbunjuje potrošače jer su ovi proizvodi slični, ali postoji nekoliko ključnih razlika u načinu pripreme, sastojcima i konzistenciji. Evo što trebate znati:

 

1. Pekmez

Pekmez je voćni proizvod koji se priprema kuhanjem voća bez dodavanja šećera ili uz minimalno dodavanje. Voće se kuha dugo vremena kako bi se zgusnulo, a procesom isparavanja vode dobiva se gusta i tamnija smjesa. Pekmez se najčešće pravi od šljiva, jabuka, krušaka ili smokava, a karakterizira ga jači, koncentriraniji okus voća. Zbog manjeg sadržaja šećera, pekmez se smatra zdravijom opcijom od marmelade ili džema.

 


2. Džem

Džem se pravi od voćnog pirea ili komadića voća koji se kuhaju sa šećerom i pektinom (prirodnom tvari koja zgušnjava smjesu). U džemu su voćni komadići često prisutni, pa je njegova tekstura grublja u usporedbi s marmeladom. Najpopularniji džemovi prave se od jagoda, malina, marelica, borovnica i drugih voćnih vrsta, a šećer igra ključnu ulogu u postizanju željene konzistencije.

 


3. Marmelada

Marmelada se obično odnosi na voćne proizvode koji se prave od agruma (naranče, limuni, grejp), iako se u nekim zemljama koristi kao generički naziv za sve vrste voćnih namaza. Tradicionalno, marmelada ima glatku konzistenciju i često sadrži sitne komadiće kore agruma, što joj daje karakterističan gorak okus. U Europskoj uniji zakonski je propisano da se naziv marmelada smije koristiti samo za proizvode napravljene od agruma.

 

Ključne razlike:

  • Sastojci: Pekmez ima manje šećera, dok džem i marmelada sadrže veće količine šećera i pektina.
  • Konzistencija: Pekmez je gust i tamniji, džem je s komadićima voća, a marmelada je glatka s komadićima kore agruma.
  • Voćna osnova: Pekmez se pravi od raznog voća, džem od voćnih pirea, a marmelada uglavnom od agruma.

 


Pekmez, marmelada i džem imaju svoje posebnosti, kako u sastojcima tako i u teksturi i okusu. Ovisno o osobnim preferencijama, možete odabrati koji od ovih namaza najbolje odgovara vašem ukusu.