Želiš li primati novosti o novim proizvodima i popustima, prijavi se na naš Newsletter!
Prednosti konzumacije konopljinih sjemenki
Sjemenka konoplje je izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina, a može ih se koristiti na bezbroj načina: od priprema juha, kao grickalice, mljeveno kao brašno, za izradu maslaca od konoplje ili kao dio različitih kolača, sladoleda, zdravog kruha i slično.
Sjemenke konoplje se sastoje od 25% proteina, 30% ugljikohidrata i 15% netopivih vlakana. Konopljino sjeme sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, vitamin A.
U prosjeku 30% težine sjemena konoplje su zdrava i jestiva ulja koja sadrže 80% esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, omega-6, odnosno linolne, linolenske, gama-linolenske, alfa-linolenske i druge masne kiseline.
Konopljino sjeme ima čak 25% proteina (albumin i edestin) koji se koriste kao dodatak prehrani za sportaše i sve osobe koje hranom ne unose dostatne količine proteina. Također, konopljine sjemenke su bogate vlaknima (15%) koja pomažu probavi, ubrzavaju metabolizam i imaju niz pozitivnih učinka na zdravlje.
Primjerice, prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa-2, zatvora i bolesti crijeva. Uz navedeno, konoplja obiluje vitaminima i mineralima (vitamin E, B1, B2, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, željezo, natrij, mangan i cink).
Kome su namijenjene sjemenke konoplje?
Oljuštene sjemenke konoplje naročito su pogodne za:
- bodybuildere, sportaše i fizički aktivne osobe
- osobe koje su na dijetalnoj prehrani uslijed bolesti
- osobe koje su na dijetalnoj prehrani radi mršavljenja
- osobe osjetljive na gluten, laktozu i orašaste plodove
- vegetarijance i vegane
- makrobiotičare
- osobe koje konzumiraju samo sirovu hranu
Pitate se što možete napraviti sa sjemenkama konoplje? U nastavku vam donosimo jednu ideju koja nam se svidjela dok smo istraživali ovu temu.
Maslac od sjemenki konoplje
Sastojci:
- 2 šalice sjemenki konoplje (neoljuštene)
- 2 režnja češnjaka (narezan na sitno)
- 3 žlice konopljinog ulja
- 1 čajna žličica soja sosa
- sol i papar, po želji
- začini: peršin, kopar, metvica, bosiljak
Postupak:
Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je smjesa presuha, dodati još malo konopljinog ulja. Presuti u staklenu posudu i držati u hladnjaku.
Sjemenke neoljuštene konoplje: https://emerkato.hr/sjemenke-neoljustene-konoplje-300g-29-2213.html
Oljuštene sjemenke konoplje: https://emerkato.hr/oljustene-sjemenke-konoplje-29-2371.html
Izvor: https://www.fitness.com.hr/prehrana/planirana-prehrana/Konopljine-sjemenke.aspx