Sirovi med je med koji nije bio filtriran niti zagrijan.

 

Med prirodno sadrži hranjive tvari i enzime koji imaju različite zdravstvene koristi i medicinske namjene. To je razlog što je kroz povijest korišten kao narodni lijek. I danas je med još uvijek popularna hrana i čak se koristi u nekim bolnicama kao medicinski tretman za rane. Međutim, ove zdravstvene prednosti su specifične za nepasterizirani med.

 

Proizvođači obrađuju velik postotak meda koji možete pronaći u trgovinama. Zagrijavanje meda pomaže u poboljšanju njegove boje i teksture te uklanja bilo koju neželjenu kristalizaciju. No imajte na umu da se kroz taj proces uklanjaju i uništavaju mnoge dobre bakterije i antioksidansi.

 

Ako želite iskoristiti sve blagodati sirovog meda sirovih meda, kupite ga od pouzdanog lokalnog proizvođača.

 

Evo koje su prednosti konzumacije sirovog meda te koje od zdravstvenih problema možete njime riješiti:

 

1.      Dobar izvor antioksidansa

 

Sirovi med sadrži antioksidante koji se nazivaju fenoli. Neke vrste meda imaju toliko antioksidansa koliko ima voće i povrće. Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od oštećenja stanica zbog slobodnih radikala.

 

Slobodni radikali doprinose procesu starenja i mogu doprinijeti razvoju kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca. Studije pokazuju da polifenoli u medu mogu igrati veliku ulogu u prevenciji bolesti srca.

 

2.      Antibakterijska i antifungalna svojstva

 

Sirovi med može ubiti neželjene bakterije i gljivice. Prirodno sadrži vodikov peroksid, antiseptik. Nekoliko bolnica u Europi koristi med za borbu protiv bakterija otpornih na antibiotike. Učinkovitost meda kao antibakterijskog ili antifungalnog sredstva ovisi o vrsti meda.

 

3.      Zacjeljivanje rana

 

Med se također koristi za liječenje rana, jer je učinkovit ubojica bakterija, a naročito Manuka med. Istraživači vjeruju da je to zato što ima dodatnih antibakterijskih svojstava osim prirodnog vodikovog peroksida.

 

4.      Ispunjen fitonutrijentima

 

Fitonutrijenti su spojevi pronađeni u biljkama koje pomažu zaštiti biljaka. Na primjer, neki mogu štititi biljku od insekata ili jakog UV zračenja.

Fitonutrijenti daju i antioksidativne i protuupalne učinke, koji vam pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Budući da je med napravljen od biljaka, također sadrži fitonutrijente. Ove hranjive tvari su jedinstvene za sirovi med i nestanu kada se med obrađuje.



5.      Pomoć za probavne probleme


Med se ponekad koristi za liječenje probavnih problema kao što je dijareja, iako nema puno istraživanja koja ukazuju na način kako je to moguće. Međutim, dokazano je da je učinkovit kao tretman za Helicobacter pylori (H. pylori), čest uzrok želučanih čireva. (Peptidni ulkus ili čir nastaje u želucu ili probavnom sustavu.) Uzimanje 1-2 čajne žličice na prazan želudac smiruje bol i pomaže kod procesa ozdravljenja.



6.      Ublažava bol u grlu


Med je poznati ublaživač boli u grlu. Dodajte ga toplom čaju s limunom. Također djeluje i kao sredstvo za suzbijanje kašlja. Istraživanja pokazuju da je med jednako učinkovit kao dekstrometorfan, uobičajeni sastojak lijekova protiv kašlja. Dovoljno je uzeti jednu ili 2 žličice dnevno.



Postoje li rizici?


Osim korisnih bakterija i hranjivih tvari, sirovi med može nositi i štetne bakterije poput botulizma. To je osobito opasno za bebe pa nikada ne biste trebali hraniti sirovim medom bebe manje od godinu dana. Botulizam kod odraslih osoba uzrokuje simptome slične trovanja hranom (npr. mučnina, povraćanje, vrućica). Javite se svom liječniku ako osjetite bilo koji od ovih simptoma nakon konzumacije sirovog meda.

Provjerite ponudu meda ovdje https://emerkato.hr/svi-proizvodi/pcelinji-proizvodi/domaci-med.html

 

Izvor: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits#4