Sastojci:

  • 1 kg svježih rajčica ili 2 konzerve rajčica (kockice)
  • 1 velika glavica luka, nasjeckana
  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1 mrkva, narezana na kolutiće
  • 1 stabljika celera, narezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 1 žlica šećera (opcionalno)
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica sušenog origana ili bosiljka (po izboru)
  • Svježi bosiljak za ukrašavanje (opcionalno)
  • 50 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)


Priprema:

  1. Priprema rajčica: Ako koristite svježe rajčice, napravite križiće na dnu svake rajčice. Stavite ih u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ih odmah prebacite u hladnu vodu. Ogulite kožu i narežite rajčice na komade.
  2. Prženje povrća: U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani češnjak i pržite još 1 minutu, pazeći da ne zagori.
  3. Dodavanje mrkve i celera: Dodajte narezanu mrkvu i celer te pržite još 5 minuta dok povrće ne omekša.
  4. Dodavanje rajčica: Dodajte narezane rajčice (ili konzervirane rajčice) u lonac. Miješajte i pustite da se sve zajedno kuha 10 minuta, dok rajčice ne omekšaju.
  5. Dodavanje temeljca: Ulijte povrtni temeljac ili vodu u lonac. Dodajte šećer (ako koristite), sol, papar i sušeni origano ili bosiljak. Pustite da juha zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta.
  6. Blendanje juhe: Kad je povrće potpuno kuhano i mekano, maknite lonac s vatre. Koristite štapni mikser ili blender kako biste juhu pretvorili u glatku smjesu. Ako koristite blender, radite u serijama i pazite da se ne opečete.
  7. Dodavanje vrhnja (opcionalno): Ako želite kremastiju juhu, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte.
  8. Finalni dodaci: Vratite juhu na laganu vatru da se lagano zagrije, ali ne kuhajte. Probajte juhu i prilagodite začine po ukusu.
  9. Serviranje: Poslužite juhu toplo, ukrašenu svježim listićima bosiljka ili dodatkom vrhnja za ukras.


Savjeti:

  • Za dodatni okus, možete dodati malo parmezana ili pesto umaka pri serviranju.
  • Juha od rajčice se odlično slaže s toplim kruhom ili krutonima.
  • Uživajte u svojoj domaćoj juhi od rajčice!


Kada nemate vremena sami kuhati ovu prefinu ljetnu juhu tu je Gotova juha od rajčice koju proizvodi MAJUKA- Zdravo za gotovo


Gotova juha od rajčice