Suha aronija je zdrav i ukusan dodatak raznim jelima, a može se koristiti kao grickalica, dodatak žitaricama, jogurtu, ili kao sastojak u desertima i pecivima.

Priprema suhe aronije je jednostavna, a evo kako to možete učiniti kod kuće.

 

1. Odabir i Priprema Aronije:

  • Odabir: Odaberite svježe i zrele bobice aronije. Bobice trebaju biti tamne, gotovo crne boje i čvrste na dodir.
  • Pranje: Dobro operite bobice aronije pod hladnom vodom kako biste uklonili nečistoće.
  • Sušenje: Osušite bobice tapkanjem papirnatim ručnikom ili ostavite da se osuše na čistoj krpi.

 

2. Metode Sušenja:

a) Sušenje u Pećnici:

  • Zagrijavanje pećnice: Zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu (obično oko 50-60°C).
  • Raspored bobica: Rasporedite bobice aronije u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Sušenje: Sušite bobice u pećnici 6-10 sati, povremeno ih okrećući kako bi se ravnomjerno osušile. Vrata pećnice ostavite lagano otvorena kako bi vlaga mogla izlaziti.
  • Provjera: Bobice su gotove kada postanu smežurane, suhe na dodir, ali još uvijek malo savitljive.

 

b) Sušenje u dehidratoru:

  • Priprema dehidratora: Postavite dehidrator na temperaturu od 50-60°C.
  • Raspored Bobica: Stavite bobice na ladice dehidratora u jednom sloju.
  • Sušenje: Ostavite bobice da se suše 12-24 sata, ovisno o veličini i količini vlage u bobicama.
  • Provjera: Bobice su spremne kada su potpuno suhe, ali ne pretjerano tvrde.

 

c) Sušenje na zraku (tradicionalna metoda):

  • Priprema: Rasporedite bobice u jednom sloju na čistu, suhu krpu ili mrežicu.
  • Mjesto sušenja: Stavite ih na sunčano, suho i dobro prozračeno mjesto.
  • Sušenje: Sušenje na zraku može trajati nekoliko dana do tjedan dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Redovito provjeravajte i okrećite bobice kako bi se ravnomjerno osušile.
  • Provjera: Bobice su gotove kada su smežurane i suhe, ali ne pretvrde.

 

3. Čuvanje:

  • Spremanje: Suhu aroniju čuvajte u hermetički zatvorenim posudama na tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržala svježinu i hranjive vrijednosti.
  • Rok trajanja: Suha aronija može trajati nekoliko mjeseci do godinu dana, ovisno o uvjetima čuvanja.

Savjeti:

  • Za dodatni okus: Prije sušenja možete posuti bobice aronije sa malo šećera ili meda, ili ih kratko natopiti u soku od jabuke ili naranče.
  • Korištenje suhe aronije: Suha aronija može se koristiti kao dodatak raznim jelima ili kao zdrava grickalica, te se može dodavati u čaj za prirodno zaslađivanje i okus.

 

Priprema suhe aronije kod kuće omogućava vam da zadržite maksimalnu kvalitetu i okus, a njezino čuvanje omogućava dugotrajno uživanje u ovoj zdravoj namirnici.

Ako je ipak nećete sami sušiti za vas je to napravio SOPG Kristina Novak - Tomm's ljuti umaci   i možete je naručiti OVDJE.