Sirova konoplja pruža širok spektar zdravstvenih koristi, uključujući: gubitak težine, povećanu i izdržljivu energiju, brzi oporavak od bolesti ili ozljeda, sniženi kolesterol i krvni tlak, smanjenu upalu, poboljšanje cirkulacije i imunološkog sustava, kao i prirodnu kontrolu šećera u krvi.

 

Nutritivne vrijednosti sjemena konoplje:

 

Ukupna masnoća

45 g

Ukupni ugljikohidrati

8 g

             Od toga šećeri

2 g

Dijetalna vlakna

6 g

Proteini

35 g

Omega 3 masne kiseline

8 g

 

Sastav minerala i vitamina:

Sadrži sve aminokiseline neophodne za optimalno zdravlje uključujući rijetko nađenu Gamalinolnu kiselinu (GLA).

Sadrži optimalni omjer Omega 3 i Omega 6 kiselina, u omjeru 3:1

  • vitamin E
  • magnezij
  • fosfor
  • kalij i kalcij
  • željezo, zink
  • Vitamini skupine B:
    • niacin
    • riboflavin
    • tiamin
    • vitamin B-6
    • folna kiselina

 

Konopljini protein je također potpun izvor svih 20 poznatih aminokiselina, uključujući 9 esencijalnih aminokiselina (EAA) koje naše tijelo ne može proizvesti. Otprilike 65% proteina u sjemenki konoplje sastoji se od proteina globulina Edestin, a nalazi se samo u sjemenki konoplje. Edestin pomaže probavi i smatra se okosnicom DNK stanice. Druga trećina proteina sjemenki konoplje je albumin, drugi visokokvalitetni protein globulina sličan bjelančevinama. Konopljini protein ne sadrži inhibitore tripsina koji blokiraju apsorpciju proteina i ne sadrži oligosaharide, koji uzrokuju nelagodu želuca i plinove.

 

Sjemenke konoplje su kompletan protein. Imaju najviše koncentrirane ravnoteže proteina, esencijalnih masti, vitamina i enzima u kombinaciji s relativnim nedostatkom šećera, škroba i zasićenih masti.

 

Proteini iz konoplje

Protein iz sjemenke konoplje lako je probavljiv u svom prirodnom obliku i lako se apsorbira u probavnom traktu. Izostaje efekt napuhavanja koji se javlja kod konzumacije životinjskih proteina.

 

Protein konoplje mogu jesti oni koji ne podnose orahe, gluten, laktozu ili šećer.

 

Preporučeni minimalni dnevni unos sjemenki ljuske konoplje služi za posluživanje od 42 grama (4 žlice). Oni koji pate od kroničnih zdravstvenih stanja poput artritisa, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, kardiovaskularnih bolesti, akni, ekcema, psorijaze, dijabetesa, problema s cirkulacijom, crijevnih problema, konstipacije, pretilosti ili problema s prostatom mogli bi uzimati 55 grama (5 do 6 žlica) dnevno.

 

Upotreba

Sjemenke ljuske konoplje imaju prekrasan orašasti okus koji se lako može ukomponirati u vašu prehranu, a pruža vrlo koristan dnevni dodatak prehrani.

Dodajte ih u jogurt, smoothie, salate, domaće energetske pločice i granole.

Ako su vam pretvrde, natopite ih preko noći.

 

 

 

Konopljine sjemenke možete kupiti ovdje.