Rakija je žestoko piće dobivenom destilacijom fermentiranog voća

U osnovi je bez boje, a boju odbiva dodavanjem dodatnih sastojaka voća, orašida, trava. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome i zlatne boje.

Sadržaj alkohola obično iznosi oko 40 do 47%.

Najpoznatija vrsta voćne rakije je Šljivovica koja se proizvodi postupkom pečenja ili destilacije provrelih (fermentiranih) šljiva.

Proizvodnja ove vrste rakije odvija se tako da se šljive beru kada su potpuno zrele po suhom i toplom vremenu jer takve daju najviše rakije i najkvalitetnije prerađevine.

 

 

Nakon što se šljive poberu, očiste se od blata i lišća i stave ukomljavati. Miješanje šljiva mora se obaviti bez drobljenja koštica, zato se preporuča miješanje ručnim muljačama. Vrenje šljiva obično traje 12-14 dana, a poslije toga još desetak dana tiho vrije i zatim se odmah peće. Dobivena prepečenica razblažuje se destiliranom vodom da se dobije 40%-na rakija ugodna za piće.

Rakija zahtjeva vrijeme starenja, kojim postaje harmoničnog okusa, pitkijeg, mekšeg i izraženijeg bukea.

Preporuča se razdoblje starenja od 8-10 tjedana.

 

Kneževa rakija od šljive od proizvođača Udruga UPRIV

Kneževa rakija od šljive

Rakija od šljiva stoljećima "vlada" ovim krajevima pa je proizvodnja vrhunske rakije od šljiva predstavljala veliki pothvat u kraju u kojem svi peku "najbolju" šljivovicu. Kneževa rakija od šljiva proizvedena na tradicionalni način u bakrenim kotlovima dvostrukom destilacijom (prepečenica), uskoro je postala nadaleko poznata i tražena jer hrastova burad u kojoj "stari" naša šljivovica oplemenjuje rakiju u kojoj je u potpunosti zadržana aroma voća.

 

Rakija Šljiva proizvođača Hedonica

Hedonica rakija Šljiva

Rakija na bazi ploda šljive, 46 vol%

 

Rakija od eko šljive Didi Plodovi prirode

Domaća rakija od eko šljive

 

Domaća rakija od eko šljive, dobitnik nekoliko srebrnih medalja na međunarodnim sajmovima. Udio alkohola 41%.