Stancija San Antonio 2009. godine sadi prve masline.

Ukupno se obrađuje 7000 stabala maslina, koje su u ekološkom uzgoju, a ulje je ekološki certificirano.

 

Maslinici su smješteni na cca 100 metara nadmorske visine i cca 800 metara udaljeni od mora.

Nalaze se upravo na područjima gdje su nekoć bili maslinici u doba Rimljana,te razdoblju koje seže sve do doba starih Etrušćana.

 

 

Kako smo zapuštene maslinike pretvorili u današnje iznimno plodne i kvalitetne maslinike…

Stara i opožarena stabla ispiljena su do zemlje te su nakon dvije godine izrasle su mladice, koje su iskopane zajedno sa korijenom (od jednog velikog korijena može se napraviti do 8 novih mladica). Takav način uzgoja mladica je iznimno važan jer smo tako zadržali autohtone sorte maslina koje su generacijama rasle na ovom području. One su prilagođene ovom podneblju, promjenama temperature dan/noć ( Vodnjan bilježi ljetne temp. 32 stupnja dan – 12 stupnjeva noć), otpornije su na bolesti i nametnike, te daju najbolje rezultate u rodu i kvaliteti maslinovog ulja.

 San Antonio maslinovo ulje

Imamo dvije vrste ulja u 5 različitih okusa.

Prva vrsta su monosorte:  Istarska bjelica, Buža ženska vodnjanska, Karbonaca, Leccino.

Masline monosorte se beru u rujnu, berba je ručna, uz pomoć rukavica (kako bi se izbjegla šteta na plodu masline jer svaka šteta uzrokuje truljenje ploda, a truljenje šteti ulju, povećava se količina masnih kiselina te opada kvaliteta), i maksimalno se čuva plod.

Monosorte znače da je brana svaka sorta zasebno i kao takva je prerađena i skladištena. Iz tog razloga monosorte koštaju i do tri puta više, ali u konačnici koristi se duplo manje ulja radi intezivnog ukusa.

 

Druga vrsta je mix ulja. Mix ulja ili ˝blend˝ je ulje koja sadrži više sorti maslinovih ulja.

Ulje kao takvo nije toliko pikantno, ali je i dalje jakog intenziteta.

 

Nagrade

Proteklih godina ulja Stancije San Antonio osvojili su više od 20 zlatnih nagrada sa svjetskih i domaćih natjecanja.

 

 

 Stancija San Antonio

 

 

Od nagrada ističu se

  • tri zlatne nagrade i jedno srebro na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku, SAD iz 2013.
  • tri zlatne nagrade na natjecanju ˝Expo˝u Milanu, Italija 2013.
  • pet zlata sa smotre ˝Maslina˝ u Splitu 2013.
  • zlato i srebro sa međunarodnog natjecanja ekstradjevičanskih ulja u Tokiju, Japan
  • tri zlata i jedno srebro na smotri ˝Maslina˝ Splitu 
  • zlato i srebro na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku, SAD 2017.
  • 2020 Atena medđunarodno natjecanje:  Zlatna medalja za Buža ženska vodnjanska i Istarska bjelica
  • 2020 bezbroj domaćih zlatnih nagrada

 

San Antonio uljara

Godine 2014. otvorili smo uljaru i od tada preradjujemo masline za sebe i druge. Prodajemo isključivo ulje naših maslina, nemamo otkup maslina ili ulja od ostalih proizvođača.

Možemo se pohvaliti kako imamo jednu od najmodernijih uljara u Europi. Proizvodimo isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje (edmu).

 

 Uljara San Antonio

 

 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se dobiva isključivo mehaničkim postupcima na temperaturi ne višoj od 27 stupnjeva Celzijusa. Ujedno garantiramo da naše masline ulaze u preradu samo sat vremena nakon branja i iskorištava se kompletan plod masline, drugim riječima, ništa se ne baca.

Od mesa i ljuske radimo humus – gnojivo, izdvajamo košticu za grijanje (pelet), vodeni dio isušujemo, od kojeg također radimo gnojivo. Na taj način zaokružujemo kompletan ekološki ciklus prerade gdje nemamo otpada jer sve ponovno koristimo.

Uljara na sat preradi oko 2000kg (2 tone) maslina. Novom tehnologijom dobivamo više zelene boje u ulju, vise polifenola, čišće ulje koje ima i dulji rok trajanja.

 

Naša ulja se nakon prerade obavezno filtriraju i stavljaju u bačve bez kisika (ispunjene su sa dušikom),

na taj način produžujemo rok trajanja ulja, te ona mogu trajati do dvije godine. U protivnom, nakon deset mjeseci su užegla i nejestiva.

LeccinoKarbonaca ulje Istarska bjelicaMix San Antonio

Važnost Polifenola

Polifenoli su antioksidansi koje osjetimo kad pomirišemo ulje i onaj osjećaj ˝grebanja˝ u grlu kad ga kušamo.

Edmu mora imati maksimalno 0,80 slobodnih masnih kiselina(smk).

Naša ulja imaju između 0,15-0,20 odnosno 4-6 puta manje od dozvoljenog maximuma smk – a.

Ukoliko izostane osjećaj ˝grebanja u grlu˝,te ˝voćnost˝ u mirisu to znači da ulje nije edmu i da je proizvedeno na višoj teperaturi od 27 stupnjeva Celzijusa.

 

Izvor:  https://stancija-st-antonio.hr