Proteini iz sjemenki konoplje savršen su izvor proteina budući da konoplja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina zajedno s vlaknima, zdravim mastima i mineralima.

Prah konoplje proteina sadrži manje proteina po obroku u odnosu na sojin ili onaj u grašku, koji su visoko rafiniraniji i sadrže do 90% proteina. Međutim, za one koji preferiraju manje prerađene izvore proteina, konoplja je dobar izbor.

 

Lako probavljivi

Općenito, životinjski proteini se lakše probavljaju od biljnih bjelančevina, ali istraživanja pokazuju da je 91–98% onih u sjemenu mljevene konoplje probavljivo. To znači da naše tijelo može iskoristiti gotovo sve aminokiseline iz konopljinog praha za važne tjelesne funkcije.

Međutim, druge studije koje istražuju probavljivost i sadržaj aminokiselina, smatraju da su konopljini proteini umjerene kvalitete - otprilike u rangu s lećom.

Istraživanja su otkrila da toplinska obrada može smanjiti probavljivost proteina konoplje za 10%, pa koristite konopljin prah napravljen od hladno prešanih sjemenki.

 

Dobar izvor vlakana

Dijeta s visokom količinom vlakana povezana je s mnogim zdravstvenim koristima, uključujući poboljšani šećer u krvi, zdravija crijeva… Konopljin proteinski prah može sadržavati različite količine vlakana, ovisno o tome jesu li napravljeni od olupljenih sjemenki ili sjemenki.

Bjelančevinski prahovi poput soje, graška i riže visoko su rafinirani i sadrže vrlo malo vlakana, dok s ¼ šalice konopljinih proteina možete osigurati 18-28% preporučenog dnevnog unosa vlakana za muškarce i žene. Konopljini proteinski prah odličan je način dodavanja proteina i vlakana u vašu prehranu, što će vam omogućiti da se duže osjećate sito.

 

Idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina

Konzumacija proteina iz konoplje ima još nekoliko dobrobiti: za razliku od drugih vrsta proteina, protein iz konoplje bogat je esencijalnim masnim kiselinama omega-6 i omega-3, u omjeru 3:1 koji je idealan za apsorpciju u ljudsko tijelo. Iz tog razloga ima malo više kalorija, ali nema potrebe za uzimanjem drugih dodataka u prehrani koji osiguravaju omega kiseline.

 

Bogata je mineralima i antioksidansima

Sjemenke konoplje su nevjerojatno bogat izvor minerala poput fosfora, magnezija, kalcija, željeza, mangana, cinka i bakra. Sjemenke konoplje sadrže spojeve zvane lignanamidi koji imaju snažna antioksidativna svojstva.

 

      

Protein iz konoplje je savršen izvor proteina za:

  • sportaše
  • vegetarijance i vegane
  • ljude sklone alergijama
  • ljude čije zdravstveno stanje ne dopušta konzumaciju proteina životinjskog porijekla
  • ljude na redukcijskim dijetnim režimima (mršavljenje) koji žele biti sigurni da organizam dobiva sve potrebne bjelančevine (no ne smije se upotrebljavati kao jedini izvor prehrane za gubljenje tjelesne težine)
  • ljude koji imaju problema s manjkom željeza u organizmu

 

Kako koristiti proteine iz konoplje

Za sportaše se preporučuje do 1,9 grama na kg tjelesne težine dnevno. Za bolje rezultate, preporuka je rasporediti konzumaciju u nekoliko obroka tijekom dana, kao dio uravnotežene prehrane koja sadrži i ostalu hranu te druge izvore bjelančevina.

Protein iz konoplje ima blago orašasti, neodređen okus, pa se lako miješa s vodom, voćnim sokovima, a može se dodati u blenderu svježem ili smrznutom voću (banane, jagode, borovnice...) ili bilo kojem drugom sastojku po vašem izboru.

 

Da zaključimo što smo naučili. Konopljini protein u prahu je kompletan protein koji sadrži antioksidante, minerale, vlakna i nezasićene masti. Dobar je izbor, posebno za vegane, ali može biti manje hranjiv od ostalih proteina na biljnoj bazi, poput soje Potrebno je izvršiti još istraživanja kako bi se utvrdila kvaliteta proteinskog praha od konoplje, ali to je dobar izbor za one koji traže hranjivi proteinski prah s vlaknima i zdravim mastima.

Proteine sjemenki konoplje možete kupiti ovdje: https://emerkato.hr/proteinski-prah-konoplje-300g-29-2212.html

 

Izvori: http://www.naturala.hr/proteini-iz-konoplje-zasto-i-kako-ih-koristiti/1915/, https://www.healthline.com/nutrition/hemp-protein-powder#protein

Izvor fotografije: https://hempaholic.net/hemp-protein-powder-the-protein-from-nature/