Orašasti plodovi su često predmet rasprave kada se govori o dijetama za mršavljenje. Iako su bogati kalorijama i mastima, istraživanja pokazuju da mogu biti važan dio zdrave prehrane, pa čak i pomoći u procesu mršavljenja. Evo kako orašasti plodovi mogu doprinijeti vašem cilju gubitka kilograma.

 

1. Visoka nutritivna vrijednost

Orašasti plodovi su bogati hranjivim tvarima poput proteina, zdravih masti, vlakana, vitamina i minerala. Ove hranjive tvari ne samo da podržavaju opće zdravlje, već također pomažu u održavanju energije i sitosti tijekom dana, što može smanjiti želju za nezdravim grickalicama.

 

2. Zdrave masti i mršavljenje

Iako orašasti plodovi sadrže visoku razinu masti, većina tih masti su nezasićene, koje su korisne za srce i mogu poboljšati metabolizam. Ove zdrave masti pomažu tijelu da se osjećate sito, što može spriječiti prejedanje i pomaže u kontroliranju apetita.

 

3. Vlakna i sitost

Orašasti plodovi su bogati vlaknima, koja igraju ključnu ulogu u održavanju osjećaja sitosti. Vlakna usporavaju probavu, što znači da se osjećate punije duže vrijeme nakon obroka. Ovo je osobito korisno u dijetama za mršavljenje jer pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija tijekom dana.

 

4. Niska gustoća energije

Iako su orašasti plodovi kalorično gusti, istraživanja sugeriraju da tijelo ne apsorbira sve kalorije iz njih. Dio masti u orašastim plodovima ostaje zarobljen u njihovim vlaknima, što znači da nećete dobiti sve kalorije koje oni teoretski pružaju. Ovo može biti prednost u dijetama za mršavljenje jer omogućuje unos hranjivih tvari bez prekomjernog kalorijskog unosa.

 

5. Učinci na metabolizam

Neki orašasti plodovi, poput badema i oraha, povezani su s poboljšanjem metabolizma. Proteini i zdrave masti iz orašastih plodova mogu pomoći u povećanju termogeneze, procesa kojim tijelo sagorijeva kalorije kako bi probavilo hranu. Ovo može dovesti do blagog povećanja potrošnje energije, što može pomoći u gubitku kilograma.

 

6. Kontrola razine šećera u krvi

Orašasti plodovi mogu pomoći u stabiliziranju razine šećera u krvi, što je ključno za kontrolu apetita i sprječavanje naglih padova energije koji često dovode do prejedanja. Održavanje stabilne razine šećera u krvi također može pomoći u smanjenju želje za slatkišima i nezdravim grickalicama.

 

7. Praktičnost i svestranost

Orašasti plodovi su praktična i svestrana namirnica koja se lako uklapa u različite obroke i dijetne planove. Možete ih dodati u salate, smoothieje, jogurte ili ih jesti kao zdravi međuobrok. Zbog svoje praktičnosti, orašasti plodovi su odlična opcija za one koji su u pokretu, ali žele održati zdravu prehranu.

 

8. Ključ je umjerenost

Iako orašasti plodovi imaju mnoge prednosti, važno je jesti ih umjereno. Zbog njihove visoke kalorijske gustoće, prekomjeran unos može dovesti do unosa previše kalorija, što može omesti ciljeve mršavljenja. Idealno je ograničiti se na malu šaku orašastih plodova dnevno, što je otprilike 28 grama.

 

Orašasti plodovi mogu biti vrijedan dodatak dijetama za mršavljenje zahvaljujući svojoj nutritivnoj gustoći, zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Oni pomažu u održavanju sitosti, stabilizaciji šećera u krvi i podržavaju opće zdravlje. Ključ uspjeha je umjerenost, pa uzimajući u obzir kalorijski unos, orašasti plodovi mogu biti vaš saveznik u putu prema zdravijem tijelu.

PROIZVOĐAČI:


OPG Andričić

PBZ VRISAK 

LJEŠNJAK Habada

SEDLAČEK

ORGANICA VITA

SOPG Božidar Horvat

OPG Rosman

NUTMAZ