Bademi su savršena i zdrava grickalica koja obiluje nutritivnim sastojcima. Sadrže vitamin A, Vitamin E, bakar, kalij i kalcij, fosfor, magnezij, željezo i selen.

100g badema sadrži:

  • Masti 51 g
  • Zasićene masne kiseline 3,9 g
  • Višestruko nezasićene masne kiseline 12 g
  • Jednostruko nezasićene masne kiseline 32 g
  • Ugljikohidrati 20 g
  • Vlakna 12 g
  • Bjelančevine 21 g


Pasterizacija badema

U SAD-u početkom 2000-ih pojavilo se nekoliko epidemija salmonele pronađene na sirovim bademima iz Kalifornije, države u kojoj se uzgaja gotovo 100% američkih badema. Kao rezultat toga uvedeno je pravilo da se sve bademe ptrije plsamana na tržište treba pasterizirati.

Pasterizaciju je moguće činiti na 4 načina

  • tretiranjem parom
  • blanširanjem
  • suhim pečenjem
  • korištenjem kemijskog sredstva propilen oksida (PPO)

 

Većina badema na policama naših trgovina i Internet trgovina dolazi iz uvoza odnosno iz SAD-a. Na pakiranjima tih proizvoda nije napisano na koji način je napravljena pasterizacija, pa ukoliko bademi nisu s oznakom ekološki ne možemo znati jesu li kemijski tretirani. 

 

Kada kupite domaće bademe, dobivate proizvod bez kemikalija, izvrsnog okusa i očuvanih nutritivnih sastojaka..

OPG Andričić je obiteljsko gospodarstvo u okolici Bjelovara, u mjestu Rovišće. Na površini nešto većoj od 4 ha proizvode orah, lješnjak, bademe, bobičasto voće te gljive shitaku i bukovaču. 

Domaći badem