Džem i pekmez su popularni namazi koji se često koriste za doručak ili kao sastojci u raznim kolačima i desertima. Iako se na prvi pogled mogu činiti sličnima, postoji nekoliko ključnih razlika između ova dva proizvoda. U ovom članku ćemo istražiti te razlike, uključujući način pripreme, sastojke i teksturu.


Džem

Način Pripreme

Džem se pravi od voća koje se kuha s šećerom i pektinom, prirodnim zgušnjivačem koji se nalazi u voću. Voće se obično reže na komadiće ili pire, ali se ne pasira potpuno, što daje džemu njegovu karakterističnu teksturu s komadićima voća.

Sastojci

  • Voće (najčešće jagode, maline, marelice, šljive)
  • Šećer
  • Pektin (može se dodati ako voće prirodno nema dovoljno pektina)
  • Limunov sok (kako bi se postigla odgovarajuća kiselost)

Tekstura

Džem ima gustu, ali ne čvrstu teksturu. Zbog prisutnosti komadića voća, džem je grublji od pekmeza. To mu daje bogatiji okus i raznolikiju konzistenciju.

Upotreba

Džem se koristi kao namaz na kruhu, palačinkama, ili se dodaje jogurtu i kašama. Također se koristi kao punjenje za kolače i peciva.


Pekmez

Način Pripreme

Pekmez se pravi dugotrajnim kuhanjem voća bez dodatka pektina. Voće se obično pasira kako bi se dobila glatka smjesa, a šećer se dodaje u manjoj količini nego u džem.


Sastojci

  • Voće (najčešće šljive, grožđe, smokve)
  • Šećer (u manjoj količini nego za džem)
  • Limunov sok ili neki drugi prirodni konzervans (opcionalno)


Tekstura

Pekmez ima glatku i homogenu teksturu, bez komadića voća. Zbog dugotrajnog kuhanja, pekmez je gust i čvrst, gotovo poput gela.


Upotreba

Pekmez se koristi kao namaz, ali i kao zaslađivač za različita jela, uključujući mesna jela i deserte. Također se koristi kao punjenje za kolače i peciva.


Razlike između džema i pekmeza


  1. Sastojci: Džem obično sadrži pektin i više šećera, dok pekmez ne sadrži pektin i sadrži manje šećera.
  2. Tekstura: Džem ima komadiće voća i grublju teksturu, dok je pekmez glatkiji i homogen.
  3. Način pripreme: Džem se kuha kraće vrijeme i s dodatkom pektina, dok se pekmez kuha dulje vrijeme bez dodatka pektina.
  4. Okus: Zbog različitih načina pripreme, džem obično ima svježiji okus s izraženijim voćnim komadićima, dok pekmez ima intenzivniji, koncentriraniji okus.

Provjeriti bogatu popnudu džemova i pekemza u eMerkato internet trgovini:

DŽEMOVI I PEKMEZI