Želiš li primati novosti o novim proizvodima i popustima, prijavi se na naš Newsletter!
Razlike između džema i pekmeza
Džem i pekmez su popularni namazi koji se često koriste za doručak ili kao sastojci u raznim kolačima i desertima. Iako se na prvi pogled mogu činiti sličnima, postoji nekoliko ključnih razlika između ova dva proizvoda. U ovom članku ćemo istražiti te razlike, uključujući način pripreme, sastojke i teksturu.
Džem
Način Pripreme
Džem se pravi od voća koje se kuha s šećerom i pektinom, prirodnim zgušnjivačem koji se nalazi u voću. Voće se obično reže na komadiće ili pire, ali se ne pasira potpuno, što daje džemu njegovu karakterističnu teksturu s komadićima voća.
Sastojci
- Voće (najčešće jagode, maline, marelice, šljive)
- Šećer
- Pektin (može se dodati ako voće prirodno nema dovoljno pektina)
- Limunov sok (kako bi se postigla odgovarajuća kiselost)
Tekstura
Džem ima gustu, ali ne čvrstu teksturu. Zbog prisutnosti komadića voća, džem je grublji od pekmeza. To mu daje bogatiji okus i raznolikiju konzistenciju.
Upotreba
Džem se koristi kao namaz na kruhu, palačinkama, ili se dodaje jogurtu i kašama. Također se koristi kao punjenje za kolače i peciva.
Pekmez
Način Pripreme
Pekmez se pravi dugotrajnim kuhanjem voća bez dodatka pektina. Voće se obično pasira kako bi se dobila glatka smjesa, a šećer se dodaje u manjoj količini nego u džem.
Sastojci
- Voće (najčešće šljive, grožđe, smokve)
- Šećer (u manjoj količini nego za džem)
- Limunov sok ili neki drugi prirodni konzervans (opcionalno)
Tekstura
Pekmez ima glatku i homogenu teksturu, bez komadića voća. Zbog dugotrajnog kuhanja, pekmez je gust i čvrst, gotovo poput gela.
Upotreba
Pekmez se koristi kao namaz, ali i kao zaslađivač za različita jela, uključujući mesna jela i deserte. Također se koristi kao punjenje za kolače i peciva.
Razlike između džema i pekmeza
- Sastojci: Džem obično sadrži pektin i više šećera, dok pekmez ne sadrži pektin i sadrži manje šećera.
- Tekstura: Džem ima komadiće voća i grublju teksturu, dok je pekmez glatkiji i homogen.
- Način pripreme: Džem se kuha kraće vrijeme i s dodatkom pektina, dok se pekmez kuha dulje vrijeme bez dodatka pektina.
- Okus: Zbog različitih načina pripreme, džem obično ima svježiji okus s izraženijim voćnim komadićima, dok pekmez ima intenzivniji, koncentriraniji okus.
Provjeriti bogatu popnudu džemova i pekemza u eMerkato internet trgovini: