Šampion za extra djevičansko maslinovo ulje mješanih sorti

 

U Zagrebu je i ove je godine održan festival maslina, točnije, ocjenjivanje ulja, koje uvijek izaziva veliku pažnju maslinara.

 

Za ovogodišnju manifestaciju maslinari su poslali ukupno 288 uzoraka maslinovog ulja. Uzorci su dostavljeni u dvjema bocama volumena 0,25 l s podacima o sortimentu, kojima je  dodijeljena šifra od strane organizatora. Jedna boca uzorka je išla na kemijsku analizu, a druga na senzorsku analizu i ocjenjivanje. Analizu uzoraka proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar čiji je voditelj gđa Anastazija Milardović.

 

Polovica ovogodišnjih uzoraka su bila monosortna ulja, a druga polovica su bila ulja miješanih sorti. Kemijska analiza je obuhvatila određivanje peroksidnog broja (PB) i analizu slobodnih masnih kiselina (SMK). U svim je uzorcima peroksidni broj bio u granicama prosječnih dozvoljenih vrijednosti za ekstradjevičansko i djevičansko maslinovo ulje. Isto se potvrdilo i kod vrijednosti za slobodne masne kiseline, osim za dva uzorka u kojima su slobodne masne kiseline bile veće od 0,8 %. Zbog takve ujednačenosti, organizatori su odlučili da se kemijska analiza ne boduje za konačni poredak, nego samo senzorska analiza.

U profesionalnom panelu senzorskih analitičara sudjelovalo 14 certificiranih ocjenjivača, koji su ukupno održali 42 radne sjednice. Maksimalan mogući broj bodova senzorske analize iznosio je 100. Nakon povedene senzorske analize svih uzoraka, dobiveni su slijedeći rezultati: 230  uzoraka, odnosno 80% pripadalo je kategoriji ekstradjevičanskih maslinovih ulja (EDMU); 46 uzoraka, odnosno 16%, kategoriji djevičanskih maslinovih ulja (DMU), a 12 uzoraka, odnosno 4% spadalo je u kategoriju maslinovih ulja lampante (MUL).

Prema ukupnoj ocjeni panela ovogodišnja maslinova ulja koja su ocijenjena kao ekstra djevičanska, su u prosjeku srednje do intenzivne voćnosti, te srednje gorčine i pikantnosti.

Kod maslinovih ulja dobivenih u kasnijim berbama, primjetan je značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva ulja su „slađa“, manje voćnosti, srednje gorčine i pikantnosti, ali ipak u velikoj mjeri ekstra djevičanska.

U uzorcima koji su ocijenjeni kao djevičanska maslinova ulja i maslinova ulja lampante,  javljaju se najčešće mane, kao što su upaljenost i octikavost, ali i užeglost. Prve dvije mane su posljedica nepravilnog čuvanja maslina do prerade i oštećenog ploda, dok se užeglost javlja kod ulja koja nisu pravilno skladištena.

 

Porijeklo ulja

Interesantno je razmotriti odakle su pristigli uzorci na ovogodišnji festival, što je prikazano i na priloženoj zemljopisnoj karti: Iz Slovenije je pristiglo 13 ulja, iz Istre 144, iz Primorja 9, iz područja Srednjeg Jadrana 83, Južnog Jadrana 30, Hercegovine 9 i Crne gore 1 ulje.

 

Najvažniji rezultati

Šampion natjecanja je Loredana Krbavčić iz Buzeta s najboljim uljem miješanih sorti (leccino, bjelica, frantoio i pendolino).

Šampion Loredana Krbavčić

 

Najbolja ulje u kategoriji monosortnih ulja su:

1. OPG Lidija Stranić, rošinjola

2. Boris Lajkin, buža

3. OPG Lupić, buža

 

Najbolja ulja miješanih sorti:

1. Loredana Krbavčić (leccino, bjelica, frantoio, pendolino)

2. OPG Andrea Brečević Rheos (lecciono, buža, bjelica)

3. Irena Azinović (rošinjola, buža)

 

Najbolja ekološka maslinova ulja:

1. Ursaria d.o.o. (rošinjola)

2. Stancija San Antonio (karbonaca)

3. Jakomin Darko (bjelica)

 

Najbolje udruge:

1. DOSI, Koper, Slovenija

2. Udruga maslinara Buga, Vrsar

3. Maslina, Poličnik

 

Najbolje uljare:

1. Uljara Babić, Koper

2. Uljara Cuj, Umag

3. Uljara Ipša, Ipši

 

Od nagrađenih ulja u eMerkato intrenet trgovini možete kupiti šampionsko ulje Loredane Krbavčić u pakiranjima od 750 ml, 500 ml i 250 ml.

Maslinovo ulje 750mlLoredana Krbavčić maslinovo uljeLoredana Krbavčić maslinovo ulje

Od ekološkog proizvođača maslinova ulja Stancija St Antonio uz nagrađenhu Karbonacu možete naručiti i ostala monosortna ulja i mješano ulje: Leccino, Istarsku bjelicu i Mix San Antonio.

Karbonaca uljeIstarska bjelicaLeccino

Izvor: http://www.zagreboliveinstitute.hr/hr/aktivnost-udruge/odrzan-6.-festival-maslina-u-zagrebu-2021.-167