Solana Ramova osnovana je 2011. godine u gradu Makarskoj, a pilot proizvodnja je pokrenuta 2012. godine u mjestu Krvavica.

To je zapravo vjetrosolana - zbog inovativnog sustava bazena, povećan je utjecaj vjetra na proizvodnju soli.

Solana Ramova ne zavisi o hirevima vremena kao ostale solane s naše obale. Solana Ramova u svakom trenutku tijekom godine, zahvaljujući posebno smišljenom sustavu slojevite gradnje, te korištenju snage vjetra koji pospješuje isparavanje, može proizvoditi sol i ostale morske prerađevine. 

Proizvodni ciklus Solane Ramova traje cijelu godinu. Ljetna kristalizacija je omogućena velikom količinom ugušćene mase, dobivene tijekom ostatka godine.

Inovator Ivan Šimić poslužio se snagom bure koju koristi u sušenju hrane.


U svim ostalim našim solanama imamo horizontalno postavljene bazene. Kod mene su bazeni smješteni slojevito, jedan iznad drugoga, i povezani su putem cijevi. Znači imaju komunikaciju.

 

 Bazeni solane Ramova

 

Vjetrosolana “Ramova” ima 12 bazena, svaki veličine od 12 metara kvadratnih, sveukupne površine od 144 četvorna metra. Gornji bazeni su pliće konzistencije, dubine od tri do pet centimetara. Donji su duboki 40 centimetra. Projekt vjetrosolane je rezultat Ivanova inovatorskog rada, realiziranog kroz dva patenta: prvog iz 2007. godine na temu morske solane s preljevnim kaskadnim bazenima, te drugim iz 2009. na temu morske solane sa slojevitim plohama.

 

Na donjem bazenu napravljena je zaštita od kiše, a kroz realizaciju komunikacije između slojeva, postignuto je da salamuru, u slučaju nevremena lako može prebaciti u donji bazen. Tako se ona čuva od razrjeđivanja kišnicom.

Iskorištena je i snaga vjetra koja pomaže u isparavanju. Matematički rečeno jedan burni zimski dan po količini isparenog mora, odgovora razini četiri vruća ljetna.

 

Cvijet soli ili solni cvijet

Solni cvijet stvara se ljeti, kada salamura u bazenima postigne temperaturu od 60 stupnjeva. U tim trenucima počinje proces kristalizacije visoko cijenjenog cvijeta soli, koji se u grumenima kristala počne skupljati po površini. Kristali se počnu stvarati oko podne, skupljaju se u vrijeme sutona.
S dolaskom vrućih dana, i visokih temperatura kreće postupak kristalizacije. Naime, cvijet soli ima najbolje karakteristike kada temperatura salamure u kojoj se stvara, postigne 60 stupnjeva. A to je za ljetnih dana. Salinitet mora je inače oko 3,5 posto. Onaj salamure u bazenima Ramove je kroz godinu od15 do 17 posto, a u lipnju skače na 23. Solni cvijet se kristalizira od 26 do 31.

Cvijet soli pliva na površini. To je najvrjedniji prikaz mora u kristalu soli. U svom sastavu ima magnezij, kalij, kalcij, a da je to točno, pokazuju i stalne kontrole koje se nad cvijetom soli Solane Ramova provode u splitskom Zavodu za javno zdravstvo.

 Solni cvijet  solana Ramova

 

Morsko ulje

Morsko ulje je ugušćena morska voda s preko 40% slanosti iz koje je izdvojen natrijev klorid. U tekućini dominira magnezij s 60% i jod s 25% te u tragovima svi ostali minerali (cca 86 minerala). Koristi se isključivo na koži, nije za jelo. Preporuča se miješanje s neutralnim kremama (npr. atrix ili uljima u omjeru od 20% do 50%. Zbog svog mineraloškog sastava „Morsko ulje“ predstavlja zamjenu za terapeutski učinak kupanja u moru.

Morsko ulje Ramova


Tekućina je to bez mirisa, na prvi pogled ima izgled tekućine, ali kada se stavi na ruke osjeti se njena uljasta struktura. To je koncentrat mora i planktona koji su ostali u njemu, nakon što su se proveli svi postupci kristalizacije.

 

Izvor: 

- https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/ivan-simic-sam-proizvedem-i-prodam-3-tone-cvijeta-soli-godisnje-268488

- https://solana-ramova.com