Polifenole, odnosno sekundarne metabolite biljaka koji su odgovorni za ljekovito djelovanje kako u samim biljkama tako i drugim organizmima mogu proizvesti samo biljke.

Ljekovitost biljaka je uglavnom zasnovana na djelovanju polifenola od kojih posebno mjesto zauzimaju flavonoidi. Pčele medarice (Appis melifera) putem nektara, polena i medljike donose u košnicu polifenole koji su široko distribuirani u biljnom svijetu. Iako je sadržaj polifenola u medu relativno mali oni su veoma zaslužni za njegove ljekovite osobine. Pčela ih u med ugrađuje u formi u kakvoj su ih biljke proizvele, u slobodnoj formi ili formi glikozida. Njihov broj i količina koji se mogu naći u medu varira u odnosu na čitav niz faktora kao što su kvaliteta pčelinje paše, sezona sakupljanja meda, geografsko područje i sl. Znanstveno je ustanovljeno da biljke proizvode nekoliko tisuća različitih polifenola, a da im je zajednička osobina sprječavanja nastajanja bolesti kako u samim biljkama tako u sisavcima i čovjeku.

Polifenoli imaju višestruku ulogu kao što su: određivanje boje, arome ili okusa, utječu na otpornost biljke prema bolestima i mikroorganizmima, a neki polifenoli indirektno utječu na rast biljke i štite osjetljive stanične dijelove od štetnog UV zračenja.

 

 Med polifenoli

 


Polifenoli predstavljaju jednu od najvažnijih klasa prirodnih antioksidansa.

U prirodi se flavonoidi nalaze uglavnom u obliku glikozida, tj povezani su sa raličitim molekulama šećera. Bogati izvori flavonoida su: voće i povrće, zeleni i crni čaj, čokolada, crna vina i bobičasto voće, međutim značajne količine nalaze se u cvijeću, čajevima, sjemenkama, medu i propolisu.

 

Proizvođač meda Čarobna košnica

 Domaći med bagrem Med kestena Čaobna košnicaCvjetni med

 

Flavonoidi su uključeni u fotosintezu, transfer energije, djelovanje na hormone i regulatore rasta kod biljaka. Sastavni su dio ljudske i životinjske prehrane. U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su proveli opsežna istraživanja flavonoida i ustanovili njihove biološke učinke kao što su antibakterijski, antifungalni, antiviusni, antitumorski i dr.

 

Flavonoidi u voću i povrću

U redovnoj prehrani unos polifenola u ljudski organizam može biti i do nekoliko stotina miligrama. Od povrća nalaze se u luku, kupusnjačama, lisnatom povrću i rajčicama, zatim u celeru, slatkoj paprici i salati, sjemenkama, cvijeću, čaju, kavi, vinu, medu i propolisu.

 

Flavonoidi i naše zdravlje

Loš način prehrane može biti glavni uzročnik kroničnih bolesti kao što su srčani udar i rak. Međutim, teško je kazati točno koji su to “zdravi” sastojci hrane koje bi trebalo konzumirati kako bi se imala zdravstvena korist.

Ipak, s velikom sigurnošću je utvrđeno da unos adekvatnih količina voća i povrća doprinosi prevenciji od nastajanja bolesti. Veliki broj istraživanja je potvrdio da flavonoidi imaju zaštitnu ulogu zdravlja kod sisavaca posebno djelujući antikancerogeno, smanjuju nastajanje upala i očuvanje receptora.

Istraživanja su pokazala da se udio i sastav flavonoida (skupina polifenolnih spojeva) može iskoristiti za razlikovanje pojedinih vrsta meda. 

 

Med proizvođača Pčelarstvo Fajdetić

Cvjetni med planinska livada Cvjetni med okusi IstreMed kestena OPG Fajdetić

Izvor: https://hrcak.srce.hr/182928 Harun Kurtagić: Polifenoli i flavonoidi u medu